Skip to main content

ABD’den sert Hamas uyarısı: Erdoğan’ın teröristlerle görüşmesine şiddetle karşıyız

ABD’den sert Hamas uyarısı: Erdoğan’ın teröristlerle görüşmesine şiddetle karşıyız
ABD yönetimi, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ve AB’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas heyeti ile görüşmesine “şiddetle karşı çıkıyoruz” şeklinde sert tepki gösterdi.
posted onAugust 25, 2020
nocomment

ABD yönetimi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ve AB’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas heyeti ile görüşmesine sert tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, “Erdoğan'ın 22 Ağustos'ta Hamas heyetini İstanbul'da ağırlamasına şiddetle karşı çıkıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Hamas'ın ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü olarak kabul edildiği ve görüşmede bulunan kişilerin küresel terörist olarak belirlenmiş isimler olduğu ifade edilen açıklamada, “Türk hükümetinin Hamas'la ilişkisine dair endişelerimizi en üst düzeyde dile getirmeye devam ediyoruz” denildi.

Açıklamada, Erdoğan'ın Hamas ile kurduğu sürekli iletişimin, Türk devletinin uluslararası toplumdan izole olmasına, Filistin halkının çıkarlarına zarar verilmesine ve Gazze'den yapılan terörist saldırıları önlemeye yönelik küresel çabaların baltalanmasına neden olduğu belirtildi.

Açıklama, "Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas liderlerini Türkiye'de bu yıl içihre ikinci ağırlayışı, ilki de 1 Şubat’ta gerçekleşmişti” cümlesiyle son buluyor.

Erdoğan, Haniye ile görüştü

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan 22 Ağustos Cumartesi günü Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve beraberindeki heyetle İstanbul’da görüşmüştü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmeye, Türk İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılmıştı.

Hamas heyetinde ise Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, Hamas'ın yurtdışındaki yöneticisi Mahir Salah, Hamas Arap ve İslam Dinleri Başkanı Ezzat el-Rihiq ve Hamas Türkiye Temsilcisi Cihad Yağmur da yer aldı.

The Telegraph: Türk devleti 7 Hamas üyesine vatandaşlık verdi

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre Türk devleti, 12 Hamas üyesinden 7'sine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verdi. Gazete diğer 5 kişinin ise yakın zamanda vatandaşlık alacağını yazdı. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında geçen 1 Şubat tarihinde de yine terör örgütü Hamas lideri İsmail Haniye'yle bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan, Hamas liderleriyle sık aralıklarla bir araya geliyor. 1 Şubat'tan önce Aralık ayında da Haniye ile görüşmüştü.

ABD, Ocak 2018'de Haniye'yi küresel teröristler listesine almış, Türk Dışişleri Bakanlığı da birkaç gün sonra yapılan bir açıklamayla bu kararı eleştirmişti.