ABD merkezli Washington Post gazetesi, “İran’ın Kum kentinde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin defnedildiği toplu mezarlara ait uydu görüntülerini yayımladı. Maxar Technologies şirketi tarafından paylaşılan uydu görüntüler, gerçek can kayıplarının İran rejiminin açıkladığı rakamların çok üzerinde olduğunu teyit ediyor.
Washington Post’un yayınladığı uydu görüntülerinde, Kum’daki “Beheşte Masum” isimli bölgedeki mezarlık alanının Ekim 2019’da büyük bölümünün boş olduğu; virüsün görülmesinden kısa süre sonra 21 Şubat’tan itibaren ise geniş bir alanda mezarlar kazılmaya başlandığı görülüyor. Uzunluğu 92 metreyi bulan çukurların uzaydan dahi gözlenebildiğine işaret edilen haberde, bu rakamın neredeyse bir futbol sahası uzunluğunda olduğunun altı çizildi.
Haberde, uzman görüşleri ve bazı ifadelere dayanarak, bu mezarların Coronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren kişilerin gömülmesi için kazıldığı ve insanların topluca gömüldüğü ifade edildi.
Ölenler kireçlenerek gömülmüş olabilir
Washington Post’a konuşan ve adının açıklanmasın istemeyen ABD merkezli Maxar Technologies şirketinden bazı uzmanlar ise, uydu görüntülerinde mezarlar yakınında kireç yığınları bulunduğunu ve virüs nedeniyle yaşamını kaybedenlerin gömülürken kireçlenmiş olabileceğini ifade etti.
Haberde, BBC Farsça masasının 3 Mart’ta servis ettiği ve söz konusu mezarlıkta virüsten ölen kişilerin gömülme anını gösteren görüntülere de yer verildi.
Öte yandan haberde, bu toplu mezarlarla İran’ın birçok defin prosedürünü de terk ederek aceleyle virüs kurbanlarını defnettiği belirtildi.
Resmi verilere göre can kaybı 3 bin 452
Çin’de ortaya çıkıp tün dünyaya yayılan Coronavirüs salgınının en yaygın olduğu yerlerden biri de İran ve Doğu Kürdistan (Rojhelat). İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin açıkladığı son resmi verilere göre son 24 saatte 158 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 452'ye yükseldi. İran ve Rojhelat genelinde açıklanan toplam vaka sayısı da 55 bin 743'e ulaştı.
Yerel kaynaklar, İran rejiminin salgına yakalanan ve salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili gerçek bilgileri sakladığını, gerçek rakamların ise açıklananın çok üzerinde olduğunu bildiriyorlar.