Irak’ta 1 Ekim’de başlayan gösteriler dün de başta başkent Bağdat olmak üzere ülkenin güneyindeki kentlerde devam etti.
Hükümetin yolsuzluk, işsizlik sorunlarına çözüm bulamaması, kamu hizmetlerini yerine getirememesi ve İran rejiminin ülkenin içişlerine müdahalesini engelleyememesi gibi gerekçelerle sokaklara dökülen protestoculara Irak güvenlik güçleri içerisinde yer alan bazı İran rejimi güdümündeki milislerin protestoculara gerçek mermilerle ateş açtığı defalarca belirtilmişti.
Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, gösterilerde şu ana kadar ölenlerin sayısının 250’ye yükseldiği, 11 bin kişinin de yaralandığı belirtildi.
Bağdat’taki Tahrir Meydanı’ndan dün bir araya gelen kalabalık, hükümete, “Gidin, sizi de sisteminizi de istemiyoruz” çağrısı yaptı.
Protestoculardan biri “Bunlar 2003’ten bu yana kanımızı emiyor. Halk açlıktan ölüyor. Her şey yolsuzluk olmuş. Siyasi sistem yıkılmadan Irak evimize bir daha giremez” diyerek hükümete karşı tepkisini dile getirdi.
Protestocular eylemlerinde siyasi ve dini liderlere ait posterlerin kaldırılmasına da tepki gösteriyor. Tahrir’deki gösteriye Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani’nin posterleri ile gösterilere katılmak isteyen bir grup protestocular tarafından engellendi.
Bir başka gösterici ise, “Bize göz yaşartıcı bomba atıyorlar. Bu bizi korkutmaz. Bugün annem bana ‘git, göz yaşartıcı bomba getirmeden gelme’ dedi. Allah bugün bana bu bombaları toplamayı nasip etti” diye konuştu.
Zılgıt ve halaylarla protesto eylemlerini sürdüren göstericilere Tahrir Meydanı’nın etrafındaki lokantalar tarafından bedava yemek veriliyor.
Göstericilerden biri de, “Belli bir parti için öldürüyorlar, halk için değil. Güvenlik güçlerine sesleniyoruz, bizim saflarımızda yer alsınlar, kardeşleri ile birlikte hareket etsinler. Amerika ve İsrail bile yönetime gelseler bunlardan daha iyi olur. 1990 doğumluyum, işsizim ve cebimde bin dinar bile yok. İmam Ali yetim ve yoksullara yemek ve yardım dağıtırdı. Peki bunlar ne yapıyor? Bunlar yoksuldan çalıyor, yolsuzluk yapıyor. Hırsızlara hayır!” dedi.
Güvenlik güçleri Cumhuriyet Köprüsü üzerinde yoğun önlemleri alarak göstericilerin hükümet binalarının kaldığı Yeşil Bölge’ye geçişini engellemeye çalışıyor. Öte yandan göstericilerin sayısı günden güne daha da artıyor.
Protestolar 1 Ekim’de başlamıştı
Irak genelinde iki aşamalı olarak 1 Ekim’den beri protesto gösterileri sürüyor. Göstericiler geçtiğimiz hafta gösterilere daha fazla insanın katılması için sosyal medya aracılığıyla kapsamlı bir kampanya başlattı. 25 Ekim günü bir süre ara verilen gösterilere geçtiğimiz Cuma günü Bağdat başta olmak üzere Irak’ın farklı kentlerinde protesto gösterileri tekrar başlatıldı.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, 25 Ekim Cuma günü istifa etmeyeceği bildirmiş, yeni reform paketi açıklamıştı. Abdulmehdi, konuşmasına "Ülke siyasetinde hizipçilik ve mezhepçilik 'rejim sorununu' beraberinde getirdi. Bunu siyasi gruplar ve siyasetçiler değil, halkımız idrak etti ve geniş çaplı gösteriler düzenledi” dedi.
Kabinde revizyon yapacağını da belirten Abdulmehdi, "Kabine revizyonunun kapsadığı yeni bakanlar, siyasi parti mensupları değil, bağımsız kadın ve gençlerden oluşacak" ifadelerini kullanmıştı.
Gösteriler sırasında şiddet kullanılmasına karşı olduklarını vurgulayan Irak Başbakanı, devlet binalarına saldırmalarına da müsaade etmeyeceklerini belirtmişti.
Berhem Salih: Abdulmehdi istifa etmeyi kabul etti
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeni seçim yasasının tamamlanmasının ardından ülkeyi erken seçime götürebileceğini duyurdu.
Berhem Salih, Irak devlet televizyonu canlı yayınında ülkede bir süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilere ilişkin konuştu.
Berhem Salih, "Hükümet, Anayasa'da belirtildiği gibi herkesi kucaklayan bir yapı olmalı. Yönetimin meşruiyeti, halktan kaynaklanır. Dolayısıyla göstericilerin meşru haklarının yerine getirilmesi için olağanüstü çaba harcayacağım” dedi.
Siyasi partilerin yeni hükümetin kurulması için anlaşması halinde Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifa etmeyi kabul ettiğini hatırlatan Salih, ülkeyi erken seçime götürebileceğini belirterek, ifadelerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi, hazırlanacak yeni seçim yasası ve yeni bir seçim komiserliği çerçevesinde erken seçime götürmeyi kabul edebilirim. Yeni seçim yasası için çalışmalara başladık ve seçim komiserliği üyelerini hizipçilikten uzak, uzman yargıç ve bağımsız kişilerle değiştireceğiz. Mevcut durum kabul edilebilir değil, değişmesi gerekiyor. Meclis olağanüstü çaba harcıyor ve gelişmelere göre bu çabasını daha da artırmalı.”
Protestolarda göstericilere karşı kullanılan şiddeti kınayan Salih, şöyle konuştu:
"Kitlesel halk gösterilerinde şiddet kullanılması kabul edilebilir bir durum değil. Ancak buradan göstericilere de protestolarını barışçıl şekilde devam ettirmeleri çağrısı yapıyorum. Gösterilerde şiddet kullananlar derhal cezalandırılmalı. Ülke ancak kontrol dışı tüm silahların devlet elinde toplanması halinde tam anlamıyla bir güvenliğe kavuşabilir."