آواتودی*
خبرگزاری چینی شینهوا و همچنین رویترز جمعه 29 شهریور/ 20 سپتامبر از مکالمه تلفنی شی جینپینگ رییس جمهوری چین با ملک سلمان پادشاه سعودی برای ابراز «همدردی» و حمایت از سعودی در ماجرای حمله به تاسیسات نفتی این کشور خبر دادند.
بر اساس گزارش این دو خبرگزاری، آقای شی در گفتوگوی تلفنی با پادشاه سعودی حمله شنبه 23 شهریور/14 سپتامبر به پالایشگاههای نفتی ابقیق و خریص در شرقیه در عربستان را که به گفته سعودی و آمریکا کار ایران بوده است، محکوم کرده ولی طرفین (ریاض و تهران) را فرا خوانده است که از دست زدن به اقداماتی که وضع را وخیمتر کند، خودداری نمایند.
برخی ناظران ارزیابی میکنند که چین در نتیجه بحران جدید میان ایران و عربستان، قدرت خود را در منطقه خاورمیانه بیشتر تثبیت میکند.
گفتنی است که تنش شدید در مناسبات خصمانه میان تهران- ریاض در حالی رخ داد که محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در یک سفر رسمی به چین بسر میبرد تا از جمله خریدهای تسلیحاتی برای ایران، برای دورهی بعد از پایان تحریمهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران (از بعد از اکتبر سال میلادی 2020) را بررسی کند.
ژنرال لی زوا چنگ رییس ستاد نیروهای مسلح چین در استقبال از باقری، او را «شخصیتی نافذ و با اهمیت در جمهوری اسلامی ایران» نامیده بود اما معلوم نیست که در روز حمله منتسب به ایران علیه تاسیسات نفتی سعودی، سران چین به مهمان ارشد نظامی خود از ایران چه گفتهاند و باقری این رویداد را برای آنها چگونه توجیه کرده است.
چین نه تنها در تمامی سالهای اخیر از ضعیف شدن ایران در منطقه و جهان در نتیجه سیاستهای مغایر منافع ملی سران جمهوری اسلامی ایران سود سرشاری برده بلکه در بزنگاههای حساس نیز همراه با جامعه جهانی علیه ایران رای داده و اکنون نیز با عربستان علیه ایران «همدرد» شده است.
برخی رسانههای جمهوری اسلامی در همین روزها در زمینه یک قرارداد 25 ساله گسترده میان ایران و چین ابراز نگرانی کردهاند که ایران به «مستعمره چین» مبدل میشود. (آواتودی در این زمینه گزارش دیگری منتشر میکند).
________________________________
* گزارشهای خبری، مطالب تحلیلی، مقالات و نوشتههای سردبیری بخش فارسی شبکه آواتودی، کپی شده از منابع دیگر نیست. تمامی مطالب بخش فارسی، ویژه شبکه آواتودی نوشته و یا از منابع معتبر بینالمللی گردآوری، ترجمه، تهیه و تنظیم میشود. همزمان، ارزش خبر و گزارش را در همراهی آن با ارزیابی میدانیم.