بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Türkiye'de 100 Hizbullah üyesi serbest bırakılmış!

Türkiye'de 100 Hizbullah üyesi serbest bırakılmış!
posted onMay 22, 2019
noبۆچوون

 Cezaevlerinde bulunan yaklaşık 100 Hizbullah üye ve yöneticisinin serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Böylece cezaevlerinde ağır cezaya mahkum Hizbullah hükümlüsü kalmadı.

Hizbullah’ın üst düzey yöneticisi 34 kişi 2011 yılında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararıyla tahliye edilmişti.
T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, bu tahliyelerden 8 yıl sonra; ağır cezaya mahkum 100’e yakın Hizbullah yöneticisinin daha tahliye edildiği ortaya çıktı.

Kararın, Anayasa Mahkemesi’nin 2018’de “heyette askeri hakim bulunması yeniden yargılama nedenidir” kararı vermesinden sonra alındığı anlaşıldı. Buna göre, Türkiye’deki mahkemelerin ağır suçlardan hükümlü olan Hizbullahçılar için de tahliye kararı verildiği belirtildi. 

Habere göre, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sadece bu gerekçeyle yetinmeyerek, 2011’de örgütün yöneticilerini tahliye eden Yargıtay 9. Ceza Dairesi başkan ve üyelerinin FETÖ’den ihracını da yeniden yargılama nedeni saydı. Böylece 9. Ceza Dairesi’nin 2011’deki başkan ve üyeleri, hem kararlarıyla hem de ihraç edilmeleriyle Hizbullah üyelerine özgürlüğün yolunu açmış oldu.

Haberde, AYM kararının ardından yerel mahkemelerin Hizbullah kararlarının duyulması üzerine başta PKK’lılar olmak üzere farklı örgütlerin mensupları da başvurularda bulunduğu ancak bunların tamamının reddedildiği belirtiliyor. Kararın, sadece Hizbullahçılar için uygulandığı ifade edilirken, serbest kalan Hizbullah mensuplarının önemli bölümünün ‘anayasal düzeni zorla değiştirmek ve cinayet’ suçlarından hükümlü oldukları ortaya çıktı. Bu isimlerin de 2011’de tahliye olduktan sonra yurtdışına çıkan Hizbullah yöneticileri gibi kaçmış olabilecekleri belirtiliyor. 

Hizbullah’ın 34 yöneticisi 2011’de tahliye edilmişti 
2011 yılında CMK’daki “uzun tutukluluk” düzenlemesi yürürlüğe girdi. Buna göre, örgütlü suçlarda hakkındaki hüküm kesinleşmeyen ve 10 yıllık tutukluluk süresini dolduranların tahliyesi gerekiyordu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, 1 yılı aşkın süredir önünde bulunan Hizbullah ana davasını uzun tutukluluk düzenlemesi yürürlüğe girene kadar kesin hükme bağlamadığı ortaya çıktı. Daire, örgütün 34 üst düzey yöneticisini bu nedenle tahliye etti. Tahliye kararından kısa süre sonra dosyayı kesin hükme bağladı ancak bu süreçte serbest kalan Hizbullahçılar kaçtı.

Hizbullah bir İran projesidir
Avatoday olarak 1 Mayıs'ta geçtiğimiz haberde İran'ın Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de Hizbullah üzeri statüsünü güçlendirmek istediğini yazmıştık.

ABD’nin yeni Ortadoğu politikası ile birlikte uluslararası alanda da yalnızlaşan Tahran’ın son zamanlarda siyasi ve ekonomik istikrarını kaybeden Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da paramiliter terörist guruplara da destek vermesi dikkat çekiyor. Mollaların desteği ile Kuzey Kürdistan’ın 1979-1980 yıllarında Diyarbakır'da Vahdet Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu tarafından kurulan Hizbullah terör örgütünü yeniden canlandırmayı amaçlıyor. 1990’lı yıllarda Kuzey Kürdistan’ın Batman, Silvan, Nusaybin, Diyarbakır, Cizre, Kızıltepe başta olmak üzere birçok kentinde binlerce yurtsever Kürt aydınlarını “kafir” olarak ilan edip katletti.

1990’lı yıllarda İran’daki askeri kamplarda eğitim aldıktan sonra Kuzey Kürdistan’a gönderilen militanların, sokak ortasında binlerce insanı alıkoyup bodrumlarda “domuz bağı” denilen ip ile katletme eylemleri dönemin emniyet ve insan hakları örgütlerinin raporlarına  girdi.

Hizbullahçılar 2011 yılında Kum’a kaçtı
Militan faaliyetlerinden dolayı tutuklanan Hizbullah'ın 23 üyesi, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan, mahkeme kararı olmaksızın tutuklu kalma süresini 10 yıl ile sınırlayan tasarı değişikliği doğrultusunda aralarında örgütün üst düzey liderlerinin de bulunduğu isimler “adli kontrol” şartı ile 4 Ocak 2011'de tahliye edildi.  Ancak adli kontrol kapsamında karakola dönmeyen Hizbullah üyeleri kayıplara karıştı.  Serbest bıraktıktan sonra örgüt üyelerini izleyen Milli İstihbarat Teşkilatı birimlerinin ulaştığı bilgilere göre, aralarında örgütün üst düzey yöneticileri Cemal Tutar ile Edip Gümüş’ün de bulunduğu Hizbullahçılar serbest bırakıldıktan 1 hafta sonra önce Van’a geçtikleri, buradan da yasa dışı yollar ile İran’a ulaştıkları belirtildi. Van’da da etkili oldukları belirtilen Hizbullahçıların, İran sınırındaki Özalp, Saray veya Başkale ilçelerinin kırsal kesiminde kaçakçıların kullandığı güzergahı kullandıkları Doğu Kürdistan’a İran Devrim Muhafızları tarafından karşılandıkları açıklandı.

2011'de Türkiye'de serbest bırakılan Hizbullah terör örgütü üst düzey yöneticileri Hamney'in ideolojisi temelinde merkezi üs olarak kullanılan İran'ın Kum kentinde askeri ve ideolojik eğitim görmeye devam ediyor.