بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İsrail’den orduya İran rejimine karşı operasyonel plan hazırlama talimatı

İsrail’den orduya İran rejimine karşı operasyonel plan hazırlama talimatı
İran rejiminin nükleer programını önlemek amacıyla İsrail’in orduya yeni operasyonel planlar hazırlanması talimatı verdiği açıklandı.
posted onJanuary 27, 2021
noبۆچوون

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden yönetimine 2015’te İran rejimiyle imzalanan nükleer anlaşmaya tekrar geri dönmemesi uyarısında bulunurken, İsrail ordusuna olası İran rejimi saldırısı için hazırlanma emri verdiğini söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünün çevrim içi düzenlediği konferanstaki konuşmasının büyük bölümünü İran rejimine ayırdı.

ABD'de Joe Biden yönetiminin İran rejimiyle imzalanan nükleer anlaşmaya dönme olasılığına ilişkin değerlendirmesinde Kochavi, “2015'teki nükleer anlaşmaya veya birkaç iyileştirme yapılmış benzer anlaşmaya dönülmesi doğru olmaz” dedi.

“İran gizli ve kışkırtıcı bir şekilde nükleer bomba geliştirebilir”

İran’daki Molla rejiminin nükleer faaliyetlerine de değinen Kochavi, “İran gizli veya kışkırtıcı bir şekilde (nükleer) bomba geliştirmeye karar verebilir. Bu temel analiz ışığında, IDF'ye (İsrail ordusu) mevcutlara ek olarak operasyonel planlar hazırlamasını emrettim. Bu planları inceliyoruz ve gelecek yıl içinde geliştireceğiz” diye konuştu.

Kochavi, hazırlanacak planların uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin kararın hükümet tarafından verileceğini ancak söz konusu planların masada hazır olması gerektiğini sözlerine ekledi.

P5+1 ülkeleriyle İran rejimi arasında 2015'te nükleer anlaşma imzalanmış, eski ABD Başkanı Donald Trump 2018'de ABD’yi bu anlaşmadan tek taraflı olarak geri çekmişti.

İran rejimi ile Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve daimi üye olmayan Almanya arasında imzalanan anlaşma , Mollaların nükleer programı sınırlandırması ve denetime açması karşılığında İran rejimine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

Anlaşmaya başından beri karşı çıkan İsrail ise anlaşmanın İran rejiminin nükleer silah geliştirmesini engellemeye yetecek kadar önleyici maddeler içermediğini belirtiyordu. Tel Aviv, bu nedenle Trump yönetiminin 2018 yılında anlaşmadan çekilme kararını memnuniyetle karşılamıştı.

ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ise daha önce yaptığı açıklamalarda, göreve gelmesi halinde İran rejimiyle imzalanan nükleer anlaşmaya şartlı olarak dönebileceklerinin sinyalini vermişti.