بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD Enfal soykırımı arşivini Irak’a vermek istiyor

ABD Enfal soykırımı arşivini Irak’a vermek istiyor
ABD’nin, içinde Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği ve 182 bin Kürdün katledildiği Enfal soykırımı süreciyle ilgili belgelerin de bulunduğu 5 önemli arşivi Irak yönetimine vermek istediği bildirildi.
posted onOctober 15, 2020
noبۆچوون

Irak Kültür Bakanlığı Sekreteri Newfel Ebu Rağif, ABD’nin içinde Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürtlere karşı gerçekleştirdiği Enfal soykırımı süreciyle ilgili dokumanların da bulunduğu Irakla ilgili 5 önemli arşivi Irak yönetimine vermek istediğini açıkladı.

Irak’ın resmi Sabah gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Newfel Ebu Rağif, ABD’nin önümüzdeki süreçte 5 önemli arşivi Irak’a teslim etmek istediğini söyledi.

Ebu Rağif, söz konusu arşivlerin Irak, Enfal, Baas, yer altı ve gizli hapishaneler ile güvenlik ve istihbarat alanlarına özel olduklarını belirtti.

Bağdat ile Washington arasında kültür, bilim ve tarihi eserler alanındaki ilişkilerin daha da gelişmesini ümit ediğini ifade eden Sekreter Newfel Ebu Rağif, Irak Kültür Bakanlığı’nın mevcut siyasi durumu ve yaşanan krizleri de göz önünde bulundurduğunu ifade etti.

Ebu Rağif, söz konusu 5 arşivin ne zaman teslim edileceğiyle ilgili bilgi vermedi.

ABD yönetimi, geçtiğimiz Ağustos ayında devrik diktatör Saddam Hüseyin dönemine ait bilgilerin yer aldığı 48 tonluk arşivi Irak’a teslim etmişti.

ABD’nin California eyaletinde tutulan Irak arşivini, sadece ilgili araştırmacılar görebiliyor.

Enfal soykırımı

Diktatör Saddam Hüseyin döneminde Güney Kürdistan’da (Başûr) Kürt halkına yönelik ‘Enfal’ adı altında büyük bir soykırım harekatı başlatıldı. Baas rejiminin 1986-1989 yılları arasında başlattığı bu soykırım  harekatı, planlanarak uygulamaya konulan bir harekattı.

Bu saldırılarda Kürt halkına karşı havadan bombalama, kimyasal silah kullanma, toplu katliam, yerleşim yerlerini yakıp yıkma, zorla göçertme vb. yöntemlere başvuruldu. Bu saldırılarda genç, yaşlı, kadın, erkek ve çocuk demeden 200 bine yakın Kürt katledildi, 4 bin 500 köy yakılıp yıkıldı, 1 milyondan fazla Kürt evini, barkını terk edip mülteci durumuna düştü. Başûr’daki birçok yerleşim yerinin yanı sıra okul, camii ve hastaneler de yakılıp yıkıldı.

ABD merkezli İnsan Hakları izleme örgütü’ne (Human Rights Watch) göre bu dönemde yürütülen ve kimyasal silahların da kullanıldığı sistemli etnik temizlik harekatında 100 bin civarında Kürt katledildi. Ancak Kürt kaynakları, katledilen Kürt sayısının 182 bin olduğunu belirtiyor.

Son on yıl içinde Başûr ve Irak'ın çeşitli bölgelerinde, Enfal soykırımı sürecinde katledilen Kürtlerin gömülü olduğu birçok toplu mezar bulundu.

Irak hükümeti şu ana kadar 70 toplu mezar bulunduğunu ve bunlardan 17'sinin açıldığını belirtiyor.