بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Wikipedia’dan Kürtlere çağrı: Daha fazla Kürtçe bilgi yükleyin

Wikipedia’dan Kürtlere çağrı: Daha fazla Kürtçe bilgi yükleyin
Kürtçenin birkaç ülkede kısıtlandığını belirten Wikipedia Kurdî Kürtlere, Kürtçe hakkında platforma daha fazla bilgi yükleme çağrısında bulundu.
posted onAugust 11, 2020
noبۆچوون

Kuruluşundan bu yana toplam 72 milyon kez ziyaret edilen ve Ocak ayından bu yana 12 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Wikipedia Kurdî, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Kürtlere, Kürtçe hakkında platforma daha fazla bilgi yükleme çağrısında bulundu.

Rûdaw editörü Karwan Faidhi Diri’nin hazırladığı haberi yayımlayarak, Kürtlere halkın faydalanması amacıyla Kürtçe Wikipedia’ya bilgi eklenilmesi çağrısında bulunan Wikipedia açıklamasında Kürtçe’nin bir kaç ülkede kısıtlandığı belirtildi.

Wikipedia açıklamasında, Kürtçe kelimelerin İngilizce karşılığının seslendirildiği videoyu paylaşarak, şu ifadelere yer verdi:

“Kürtçe birkaç ülkede kısıtlanmış olabilir, ancak kendini adamış gönüllüler Wikipedia’da dili canlı tutmak için çalışıyor. Onlar sayesinde ‘Wîkîpediya Kurdî’nin 30.000’den fazla makalesi var! Biraz Kürtçe kelime öğren.

Tüm Kürtlerin bundan faydalanabilmesi için Kürt Wikipedia’ya bilgi eklemenizi istiyoruz. İlham veren çalışma hakkında daha fazla bilgi edinin. ‘@Wikipedia_KU’ gönüllü olarak çalışıyor.”

Kuruluşunun 6’ıncı yılında rekor ziyaretçi

Wikipedia Kürtçe’nin Kurmanci, Sorani ve Zazaki diyalektlerinde hizmet veriyor. Wikipedia Kurdî’de Kurmanci lehçesiyle 30 bin, Sorani lehçesiyle 26 bin Kurmançki (Zazakî) lehçesiyle de 500’e yakın konu yer almakta.

Türk devleti Wikipedia’yı, “Çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar yapıldığı” gerekçesiyle koruma altına alma nedeniyle 29 Nisan 2017’de engellemişti. Türk hükümetinin söz konusu kararı Kuzey Kürdistan’daki (Bakur) Kürt halkının Kurmanci lehçesiyle veri yayınlamalarına engel olmuştu.

Kuruluşunun 6’ıncı yılında Kurmanci bölümü rekorunu kırarak 30 milyon ziyaretçiye ulaştı. Wikipedia Kurdî, kuruluşundan bu yana toplam 72 milyon kez ziyaret edildi. Ocak ayından bu yana 12 milyondan fazla kişi ziyaret etti. Çoğu ABD ve Almanya’dan milyonlarca Kürt’e ev sahipliği yapıyor.

Wikipedia Kurdî’ye bilgi yüklemeyle uğraşan Bikarhêner isimli bir Bakurlu dünyadaki Kürtleri Wikipedia’da Kürtçe sayfalarını daha da geliştirme çağırısında bulunarak, “Tüm Kürtlerin Kürtçe Vikipedia’dan yararlanabilmesi için bilgi eklemesini istiyoruz. Bazı Kürtler Kürt tarihine ilişkin daha fazla şey eklemeye çalışıyor, ancak bu yeterli değil” dedi.