Ana içeriğe atla

Silah satışı iki kat arttı: Türk devletinin saldırganlığının sebebi Almanya mı?

Silah satışı iki kat arttı: Türk devletinin saldırganlığının sebebi Almanya mı?
Almanya'nın Rojava, Suriye ve Libya’daki savaş ve çatışma heveslisi Türk devletine yaptığı silah satışının 2019 yılında bir önceki yıla göre iki kat arttığı ortaya çıktı.
posted onMarch 10, 2020
noyorum

Almanya'nın Rojava, Suriye ve Libya’daki savaş ve çatışma heveslisi Türk devletine yaptığı silah satışının 2019 yılında bir önceki yıla göre iki kat arttığı ortaya çıktı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2015-19 yılları arasında küresel silah ticaretine ilişkin yayınladığı raporunda, Türk devletinin ABD’den silah alımı 2015-19 döneminde, 2010-14 yıllarına oranla yüzde 48 oranında geriledi. Raporada Türk devletinin Suriye'ye ve Libya'ya yönelik askeri operasyonlarına rağmen yaşanan bu düşüşün arkasında Almanya'dan satın alınan silahlar olduğu değerlendirmesi yer aldı.

Alman hükümeti 2019'da Türkiye'ye 31 milyon 600 bin euro tutarında silah ve teçhizat ihracatına onay verdi.

Sol Parti meclis grubunun soru önergesine Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerle Ekim 2019’da Batı Kürdistan’a (Rojava) başlattığı işgal harekâtının ardından ihracat izinleri önemli ölçüde azaltılsa da tamamen durdurulmadı. 

Soru önergesine verilen yanıta göre, Alman hükümeti 2018'de Türk devletine 12 milyon 900 bin euro tutarında 58 silah ve teçhizat sevkiyatına onay verdi. Geçen yıl ise 31 milyon 600 bin euro tutarında 187 sevkiyata izin verildi. Ancak Türk devletinin 9 Ekim'de Rojava’ya işgal harekatı başlatması ile silah ve teçhizat sevkiyatında önemli ölçüde düşüş kaydedildi.

2019'un son üç ayında, toplamda sadece 3 milyon 100 bin euro tutarında beş onay verildi.

Sevim Dağdelen: Silah ihracatına onay verilmesi sorumsuzluktur

Alman hükümeti, Türk devletinin çetelerle işgal harekatına başlatması üzerine, Rojava’da kullanabilir endişesi ile silah ve diğer askeri teçhizatın sevkiyatının durdurulmasına karar vermiş, Türk devletinin söz konusu işgal harekatı uluslararası hukuka aykırı olarak değerlendirilmişti. 

Sol Partili Milletvekili Sevim Dağdelen, buna rağmen Türk devletine silah ve teçhizat ihracatına onay verilmesini ve sevkiyatın sürdürülmesini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.

Türkiye'ye silah satışının tamamen durdurulmasını talep eden Dağdelen, "Federal Hükümet'in silah ihracat politikası bütün bölge için korkunç ve insanlara yeni kaçış nedenleri yaratıyor" şeklinde konuştu.

SIPRI: Dünya geneli silah satışında ABD birinci

ABD

 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) 2015-19 yılları arasında küresel silah ticaretine ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre küresel silah ticaret hacmi, 2010-14  dönemine oranla yüzde 5 artış kaydetti. ABD, silah ihracatında yüzde 36'lık payla birinci sırada yer alırken, ABD'yi yüzde 21 ile Rusya, yüzde 7,9 ile Fransa ve 5,8 ile Almanya takip etti.

ABD silahlarının yarısı Ortadoğu'ya

Birinci sırada bulanan ABD'nin silah ihracatı 2015-19 yılları arasında, bir önceki döneme oranla yüzde 23 artış gösterdi. ABD'nin satışlarının yarısı Ortadoğu ülkelerine yapıldı.

Küresel silah ihracatının beşte birini elinde tutan Rusya'nın satışlarında ise yüzde 18 gerileme görüldü. Gerilemenin ardında Rusya'nın Hindistan'a ve Venezuela'ya yönelik ihracatında yaşanan düşüş yatıyor.

“Türk devletinin silah ithalatının düşeceği tahmin ediliyor”

Rapora göre Türk devletinin silah alımı 2015-19 döneminde, 2010-14 yıllarına oranla yüzde 48 oranında geriledi. Araştırmaya göre Türk devletinin Suriye'ye ve Libya'ya yönelik askeri operasyonlarına rağmen yaşanan bu düşüşün arkasında Almanya'dan satın alınan silahların da payı var. Buna ek olarak raporda ayrıca Türk devletinin ulusal silah sanayindeki üretimini artırmasının da düşüş üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.