Ana içeriğe atla

Almanya Türk faşist yapılanmalara karşı nihayet harekete geçti

Almanya Türk faşist yapılanmalara karşı nihayet harekete geçti
Fransa’nın ardından Almanya da Türk devletinin ırkçı paramiliter gücü olan Bozkurt Hareketi’ni yasaklamaya hazırlanıyor. İktidar ve muhalefet partilerinin Ülkücü Hareketi’ne karşı yasa tasarıları bugün Federal Meclis’te tartışılacak.
posted onNovember 18, 2020
noyorum

Faşist Türk yapılanmalara karşı yıllardır sessiz kalan Avrupa ülkeleri nihayet bu grupların yasaklanması için harekete geçiyor. Fransa’nın geçtiğimiz günlerde şiddet olaylarına karışan Bozkurt veya diğer adıyla Ülkücü Hareketi adı altında ve MİT tarafından örgütlenen Türk faşist yapılanmaların yasaklanmasının ardından Almanya da bu konuda ilk ciddi adımı atıyor.

Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre Türk faşistlerinin en çok örgütlendiği ülkelerin başında gelen Almanya’da Ülkücü Haraket ile bağlantılı dernek ve kuruluşların faaliyetlerinin yasaklanması için Federal Meclis’e iki farklı yasa tasarısı sunuldu. ANF’nin ulaştığı tasarılardan biri Sol Parti, diğeri de hükümet partileri tarafından hazırlandı. Almanya'da hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokratlar Partisi’nin (SPD) yanı sıra Yeşiller Partisi ile Hür Demokratlar Partisi (FDP) de ikinci tasarıya destek veriyor.

“Irkçı kafatasçı ülkücü düşünce, insanlık değerlerine aykırı”

Federal Meclis’te yarın tartışılması beklenen bu iki tasarının bugün akşam saatlerinde ele alınacağı öğrenildi. Her iki tasarının okunup tartışılması ardından Federal Meclis’te bir kararın çıkması bekleniyor. Sol Parti’ye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre iki tasarının da birleşme ihtimali var.

Ülkücülerle bağlantılı dernek ve kuruluşların yasaklanması için yıllardır girişimlerde bulunan Sol Parti’nin yasa tasarısında Türk faşist gruplara karşı daha radikal tedbirlerin alınması talep ediliyor. Ülkücü düşüncenin insanlığın değerlerine aykırı olduğu, bu düşünceye sahip ırkçıların “kafatasçı” oldukları belirtilirken, Ülkücülerin başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan diğer etnik ve dini grupları hedef aldığına dikkat çekildi.

Sol Parti, radikal bir yasaktan yana

8 maddeden oluşan Sol Parti’nin önerisinde Ülkücü Hareketi ile bağlantılı olarak bütün sembol, dernek ve faaliyetlerin yasaklanması talep ediliyor. Ayrıca aşırı Türk milliyetçi tehdidi altında olan kişi ve kurumlarla dayanışma içinde olunması gerektiği belirtilen tasarıda Ülkücü grupları üyesi kişilerin de takip altını alınması ve yargılanması isteniyor.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümeti oluşturan partiler ile Yeşiller ve FDP’nin hazırladığı tasarı ise 6 maddeden oluşuyor. Yine bu tasarıda da Ülkücü düşüncenin tehlikeleri anlatılırken, Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) ve Avrupa Türk İslam Kültür Derneği (ATİB)’in faaliyetlerine dikkat çekildi. Bu tasarıda ise aşırı Türk milliyetçi gruplara karşı ciddi tedbirlerin alınması ve yasalara göre hareket etmeyen derneklerin yasaklanması talep ediliyor.

“En az 10 bin tehlikeli Türk faşist var”

Almanya’da Türk faşist bir düşünceye sahip Bozkurt hareketi, 170 derneğin üyesi olduğu Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) çatısı altında örgütleniyorlar. Bu derneklere 7 bin Ülkücünün üye olduğu tahmin ediliyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre ise bu sayı 10 binin üzerinde. İstihbaratın Ülkücü hareketin ülkenin iç güvenliğini tehdit ettiğini raporlarında sıkça dile getirmesine rağmen, buna karşın hükümet hiçbir ciddi önlem almıyor.

1980’li yıllardan günümüze kadar faşist Türk ülkücüler, Almanya’da başta Kürtler olmak üzere Türk devleti muhalifi gruplara yönelik birçok saldırı, cinayet ve provokasyona karıştılar. Türkiye’deki AKP-MHP iktidarını Türk milliyetçiliğini körüklemesi faşist ülkücü hareketinin Almanya’da yaşayan Türkler içinde kendisine daha fazla alan oluşturmasını sağlarken, buna paralel olarak karıştıkları saldırı ve şiddet olaylarında da ciddi bir artış söz konusu.

Avrupa ülkeleri yılladır göz yumuyor

Birçok şiddet olaylarına karışmaları, başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan azınlıklar, Ermeniler ve Yahudilere karşı ayrımcılığı körükleyen, son yıllarda ise Erdoğan rejiminin paramiliter çeteleri haline gelen ırkçı Türk yapılanması Bozkurt hareketine Avrupa ülkeleri yıllardır sesiz kalıyorlardı.

Ancak geçtiğimiz aylarda önce Avusturya’da Kürtlere, ardından da geçtiğimiz günlerde Fransa’da Ermenilere yönelik linç girişiminde bulunan Bozkurt hareketine yönelik ilk ciddi önlem hamlesi, Kasım ayının başında Fransa’dan gelmişti. Fransız hükümeti Bozkurtları resmen feshetme kararı alırken, benzer bir yasağın bütün Avrupa ülkelerine yayılması bekleniyor.