Ana içeriğe atla

Almanya’dan yaptırım uyarısı: Ne karar alınacağı Ankara’ya bağlı

Almanya’dan yaptırım uyarısı: Ne karar alınacağı Ankara’ya bağlı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB dışişleri bakanlarının bugün gerçekleştireceği zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Türk devletini uyararak, “Aralık'taki AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye'ye bağlı” dedi. 
posted onNovember 19, 2020
noyorum

Güney Kürdistan (Başur), Batı Kürdistan (Rojava), Suriye, Libya, Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz’de izlediği işgalci ve saldırgan politikalarla bu bölgelerde gerilimlerin artmasına sebep olan Türk devletine birçok ülkeden sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Son olarak çoğu zaman Türk devletine arka çıkan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bugün gerçekleştireceği zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Türk devleti uyardı.

Maas, “Aralık'taki AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye'ye bağlı” ifadelerini kullandı.    

Açıklamasının devamında Maas, “Eğer Aralık'a kadar Türkiye'den herhangi bir olumlu sinyal geldiğini görmezsek ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'a ziyareti gibi yalnızca daha fazla provokasyon görürsek, o zaman zorlu bir tartışmaya doğru ilerliyor olabiliriz” dedi.

Maas, “Böyle bir durumda Türkiye’ye yaptırım kararı alma konusunun da kesinlikle tekrar gündeme gelebilir” dedi.

Erdoğan’ın işgal altındaki Kuzey Kıbrıs ziyareti tepki çekti

AB, Ekim ayında yaptığı zirveden Türk devletine Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama çalışmaları ve Kuzey Kıbrıs'ta kısmi olarak yaya girişlerine açılan Kapalı Maraş bölgesiyle ilgili uyarı çıkmıştı.

AB liderler zirvesinde Türk devletine yaptırım uygulanması şeklindeki çağrılara rağmen bu karar Aralık ayındaki zirveye bırakılmış, Türk devletinden gerilimi azaltan adımlar atması talep edilmişti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Kasım'da Kuzey Kıbrıs'ı ve Ekim ayında kısmen açılan Kapalı Maraş'ı ziyareti sert tepkilere neden oldu.  Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Erdoğan’ın ziyaretine sert tepki göstererek, “şimdiye kadar görülmemiş bir provokasyon” sözlerini sarf etmişti.