ABD’nin geçtiğimiz gönlerde sürpriz bir şekilde görevinden istifa eden Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Batı Kürdistan’da (Rojava) konuşlu ABD askeri varlığıyla ilgili önemli itiraflarda bulundu. Jeffrey, “Suriye’deki (Rojava) asker sayımız, Trump’ın 2019’da bırakma sözü verdiği 200 askerin çok daha üzerinde” dedi.
ABD’li diplomat James Jeffrey, Washington yönetiminin Kürtlere Rojava’da sırt çevirdiği yönündeki eleştirileri reddederken, görevdeyken yaptığı açıklamalarla çelişen ifadeler sarf ederek, Washington'da hiç kimsenin Kürtlere Türk devletine karşı askeri garanti vermediğini iddia etti.
“Amerikan liderliğine hep aldatmaca oyunlar oynuyorduk”
4 yıl önce dönemin ABD başkan adayı Donald Trump'ı Amerika için bir tehlike olarak gören ve “Trump asla” mektubunu imzalamaktan geri durmayan Jeffrey, ABD’de yeni başkan seçilen Joe Biden yönetiminin Trump'ın Ortadoğu'daki dış politikasına sadık kalmasını tavsiye etti.
James Jeffrey, görevi bırakma kararı vermesinin ardından seçilmiş başkan Joe Biden’a Ortadoğu’da Donald Trump’ın politikalarına devam etmesi çağrısında bulundu.
ABD’de savunma konularıyla ilgili haber ve analizler yayınlayan Defence One haber sitesine konuşan ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ABD’nin Rojava ve Suriye’deki gerçek asker sayısını asla tam olarak açıklamadıklarını söyledi.
Jeffrey, “ne kadar asker sayımız olduğu konusunu Amerikan liderliğine tam açık etmemek için hep aldatmaca oyunlar oynuyorduk. Suriye’deki asker sayımız Trump’ın 2019’da bırakma sözü verdiği 200 askerin çok daha üzerinde” dedi.
“Asker çekme hiç olmadı – Hikaye bu”
ABD’li diplomat, Trump’ın 2018 ve 2019’da asker çekmek istediğini belirterek “Asker çekme mi? Asker çekme hiç olmadı. Kuzeydoğu Suriye’deki durum DAİŞ’i yendikten sonra oldukça istikrarlı hale geldiğinde, Trump çekilme eğilimindeydi. Her defasında bölgede neden kalmamız gerektiğini anlatmak için beş daha iyi argüman geliştirme kararı aldık ve ikisinde de başarılı olduk. Hikâye bu” dedi.
Bir önceki dönem ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009'da Kahire'de Müslüman dünyayla “yeni bir başlangıç” ilan eden konuşmasının Ortadoğu'da “işleri daha da kötüleştiren” bir yaklaşımı temsil ettiğini ve bu hamlenin ABD’yi zayıflattığını savunan Jeffrey, Trump yönetiminin Ortadoğu'ya jeostratejik bir mercekle baktığını ve İslamcı terörün metastatik hastalığını kontrol altında tutarken İran rejimi, Rusya ve Çin'e odaklandığını söyledi.
Rojava ve Suriye’deki ABD askeri sayısıyla ilgili ABD yönetimine yakın çevreler, bu sayının 200 ile 400 arasında bir sayı olduğunu aktarsalar da, Rojava’da Özerk Yönetim idaresindeki petrol alanlarının korunması ve varlığını sürdüren terör örgütü DAİŞ’le mücadele amacıyla konuşlu bulunan ABD askeri sayısının 900’den fazla olduğu tahmin ediliyor.