Ana içeriğe atla

ABD'den Rojava’ya askeri takviye – HSD’den DAİŞ’e karşı operasyonlar

ABD'den Rojava’ya askeri takviye – HSD’den DAİŞ’e karşı operasyonlar
ABD, Rojava’daki güçlerine destek amacıyla Rojava’ya 18 tırlık askeri teçhizat ve lojistik malzeme ile 2 tank ve 8 zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdi. ABD’nin askeri sevkiyatı, Dêrik’te bulunan rejim güçleri ile ABD güçleri arasında yaşanan gerginlik ardından gerçekleşti. HSD ise DAİŞ’e yönelik operasyonlarını sürdürüyor.
posted onOctober 18, 2020
noyorum

Batı Kürdistan’ın (Rojava) Derik kırsalında yer alan Divar köyü yakınlarındaki otobanda Suriye rejim güçlerinin konuşlanma noktasında ABD güçleri ile rejim güçleri arasında gerginlik yaşandı ABD güçleri ile Rus güçleri de bölgede karşı karşıya geldi.

ABD, Rus güçleriyle karşı karşıya gelme olayının ardından Qamişlo’nun doğusu ile petrol bölgesi olan Rimelan kasabasında Bradley tipi zırhlı muharebe araçları ve Apaçi helikopterleriyle gerçekleştirdiği devriyeleri artırdı.

Yerel kaynaklar, ABD devriyesinin rejim güçlerinin konuşlandığı noktada bir süre durduğunu daha sonra Rojava ile Güney Kürdistan (Başûr) sınırında bulunan Sêmalka Sınır Kapısı’na doğru hareket ettiğini aktardı. 

Bu gelişmeler ardından ABD’nin Rojava’nın Fırat’ın doğusundaki bölgelerinde konuşlu bulunan güçlerine destek, bu bölgenin güvenliğinin sağlanması ve terör örgütü DAİŞ hücrelerinin saldırılar gerçekleştirmesine engel olunması amacıyla dün Hasekê kentindeki üslerine askeri güç takviye ettiği bildirildi. Askeri teçhizat ve lojistik malzeme taşıyan 18 büyük taşıt, 2 tank ve 8 zırhlı askeri aracın yer aldığı ABD konvoyu dün Başûr’dan Rojava'ya geçtiği aktarıldı.

HSD ve Koalisyondan operasyonlar 

Öte yandan omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyona ait savaş uçaklarının katılımıyla dün sabahın erken saatlerinde Dêrezor’un kuzey kırsalındaki Es-Suver kasabasına bağlı El-Mecid köyüne hava indirme operasyonu düzenledi. Operasyonun başlamasından önce hoparlörlerden köy sakinlerine evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı. Operasyon sonucunda DAİŞ hücrelerinin eylemlerini koordine eden bir yöneticisi öldürülürken bir kadının yaralandığı bildirildi. Operasyonda diğer bir yönetici ve bazı şüphelilerin de tutuklandığı kaydedildi. 

Uluslararası koalisyon güçleri ile HSD’nin Hasekê kentinde düzenlediği güvenlik operasyonunda ise DAİŞ’e bağlı aktif bir hücrenin 4 üyesi tutuklandı. Yakalanan kişilerin üzerinden bölgedeki terör eyleminde kullanılacak hafif silahlar, belgeler ve telefonlar çıktı. HSD ve Koalisyon güçleri ayrıca Hasekê’nin güneyindeki Eş-Şeddadi kasabasına bağlı El-Medine köyünde şüpheli 4 kişiyi gözaltına aldı.