Ana içeriğe atla

IAEA: Tahran taahhüt ettiğinden daha fazla uranyum zenginleştiriyor

IAEA: Tahran taahhüt ettiğinden daha fazla uranyum zenginleştiriyor
IAEA, İran rejiminin uranyumu taahhüt ettiğinden daha fazla zenginleştirmeye devam ettiğini ve bu miktarı her ay daha da artırdığını açıkladı.
posted onOctober 12, 2020
noyorum

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran İslam Cumhuriyeti’nin uranyumu, nükleer anlaşma çerçevesinde taahhüt ettiğinden daha fazla zenginleştirmeye devam ettiğini açıkladı.

Reuters’a göre IAEA Başkanı Rafael Grossi, konuya dair Avusturya merkezli De Perse gazetesine verdiği demeçte, İran rejiminin, taahhüt ettiğinden çok daha fazla uranyum zenginleştirmeye devam ettiğini ve bu miktarı her ay daha da artırdığını söyledi.

Grossi De Perse’ye verdiği röportajında, İran rejiminin bu aşamada IAEA resmi standartlarına göre bir nükleer bomba yapacak kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olmadığını söyledi.

Grossi, “İran rejiminin nükleer silah üretmesi için ne kadar süre gerektiği ve nükleer programında ‘geri döndürülemez zaman’ın ne zaman olduğu” şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

“IAEA olarak biz, geri döndürülemez zaman ile ilgilenmiyoruz. Atom bombası yapmak için gereken minimum zenginleştirilmiş uranyum veya plütonyum için gerekli büyük miktardaki malzemeye bakıyoruz ve İran şu anda bu boyuttaki bir malzemeye sahip değil.”

İran rejimi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere) ve Almanya ile 2015'te imzaladığı "Kapsamlı Ortak Eylem Planı" olarak adlandırılan nükleer anlaşma gereği, düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum miktarında 202.8 kilogramı aşmaması gerekiyor.

ABD'nin 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımları devreye koyması ardından İran rejimi, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütlerini askıya aldığını açıklamıştı.

İran rejimi, anlaşmadan önce yüzde 20 oranında uranyum zenginleştiriyordu. Nükleer silah üretimi için ise uranyumun en az yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.