Birleşmiş Milletler (BM), İran İslam Cumhuriyeti’nin zenginleştirilmiş uranyum faaliyetleriyle ilgili bir rapor hazırladığı bildirildi.
BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından hazırlanan raporda İran rejiminin zenginleştirilmiş uranyum stoğunu artırarak nükleer anlaşmayı ihlal etmeyi sürdürdüğünün altını çizildi.
“İran, atom bombası üretmiş olabilir”
Kamuoyuyla paylaşılmayan ve IAEA’nın sadece üye ülkelere dağıttığı ancak AP haber ajansının ulaştığı raporda, İran rejiminin bazı uranyum zenginleştirme tesislerinde Atom bombası üretmiş olabileceği vurgulandı.
Rapora göre İran rejiminin, 19 Şubat'ta 1.020 kilogram olan hafif-zenginleştirilmiş uranyum stoğu, 20 Mayıs'ta 1.571 kilograma yükseldi.
İran rejiminin, uzun yıllar süren müzakerelerin ardından 2015'te imzaladığı nükleer anlaşmaya göre Tahran uranyum stoğunu 202,8 kilogram ile sınırlı tutmakla yükümlendirilmişti.
İmzacı taraflarından ABD, Başkan Donald Trump'ın kararıyla 2018'de anlaşmadan tek taraflı ayrıldı.
Nükleer anlaşmanın diğer imzacıları: Almanya, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Nisan 2018’de düzenlediği bir basın toplantısında İran rejimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Televizyonlardan canlı olarak yayınlanan toplantıda Netanyahu, İran rejiminin nükleer programı hakkında dünyaya yalan söylediğini söylemişti.
İran rejiminin gizli nükleer silah faaliyetlerine dair ellerinde yeni ve somut deliller olduğunu belirten Netanyahu, Molla rejiminin nükleer arşivinin kopyalarını ele geçirdiklerini belirtmişti.
Yarım ton belge: Mollalar atom bombası geliştiriyor
İsrail lideri, İran rejiminin daha önce hiç nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunduğunu ancak İsrail istihbarat teşkilatının İran’da gerçekleştirdiği başarılı bir operasyon ile bunun yalan olduğunun ortaya çıktığını ifade etmişti. Netanyahu, İran rejiminin nükleer faaliyetleri ile igili ele geçirdikleri yarım ton belgenin İran rejiminin geçmiş nükleer silah programlarını kanıtladığını söylemişti.
Netanyahu, ele geçirilen belgelerde İran rejiminin atom bombası yapabilecek kapasiteye geldiğini gösterdiğini, İran rejiminin Amad kod adlı gizli bir projesinin olduğunu, proje 2003'te rafa kaldırılsa da saha çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “2015 anlaşmasından sonra bile İran gelecekte kullanmak üzere nükleer silah bilgisini korumaya ve genişletmeye devam etti. 2015'te anlaşmayı imzalamasının ardından İran gizli dosyalarını saklama çabalarını yoğunlaştırdı. 2017 yılında nükleer silah arşivini Tahran'ın Şorabad bölgesinde çok gizli bir yere taşıdı” ifadelerini kullanmıştı.
Netanyahu, İran rejiminin Tahran’a yakın Nurquzabad’da bulunan nükleer üretim tesisinde atom bombası ürettiğini de belirtmiş ancak İran rejimi bu suçlamaları ret etmişti.
İsrail Başbakanı’nın bu iddiaları ardından IAEA, İran rejimine ait bahsi geçen nükleer üretim tesislerinde inceleme talebinde bulunmuş ancak İran rejimini tüm çabalara rağmen buna karşı çıkmıştı.