Ana içeriğe atla

8 ülke, Ankara’nın Libya’ya silah ve çete sevkiyatına karşı özel tim kurdu

8 ülke, Ankara’nın Libya’ya silah ve çete sevkiyatına karşı özel tim kurdu
Aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya, Malta ve Güney Afrika vatandaşlarının olduğu özel olarak oluşturulan bir timin Türk devletinin Libya’daki Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne silah sevkiyatını engellenmek amacıyla operasyonlar gerçekleştirdiği bildirildi.
posted onMay 25, 2020
noyorum

Birleşmiş Milletlerin (BM) gizli ibareli bir raporunda, Türk devletinin Libya'ya silah sevkiyatını engellemek için sekiz ülkenin katılımıyla özel bir tim oluşturulduğunu ortaya çıkardı.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) eriştiği yaklaşık 80 sayfalık raporda "Opus Projesi" adı verilen misyonda, Libya açıklarındaki Türk gemilerine baskınlar düzenlemek üzere "Batılı" bir özel timin görevlendirildiği, projenin Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) yönlendirildiği belirtiliyor.

Raporda, 2019 yılı Haziran ayı sonunda  en az 20 kişiden oluşan bir grubun Ürdün'ün başkenti Amman'da turboprop motorlu bir kargo uçağıyla Libya’daki General Halife Hafter'in kontrolündeki Bingazi şehrine gittiklerine dikkat çekiliyor.

ABD, İngiltere, Fransa… vatandaşları

Avustralya, Fransa, Malta, Güney Afrika, İngiltere ve ABD vatandaşlarından oluşan grubun resmi olarak Ürdün tarafından Libya'da "jeofizik ve hiperspektral araştırmalarda bulunma" görüntüsü altında görevlendirildiği belirtiliyor. BM raporunda bilimsel çalışma adı altında gizlenen asıl görevin ise Türk devletinden Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne silah ve cihatçı sevkiyatlarının engellenmesi olduğu, grubun özel güvenlik şirketlerinin görevlilerinden oluştuğu ve Libya’da gerçekleştirilmesi için operasyonlar yürüttüğü kaydediliyor.

BM'nin gizli raporunda General Hafter'e yardım için görevlendirilen 20 kişilik Batılı gruptan "paralı asker" olarak bahsedilmemesi dikkat çekiyor. Raporda, "Opus projesinin hedefinin, Hafter'e Türk devletinden Trablus'a deniz yoluyla silah ve cihatçı sevkiyatını kesme becerisi sağlamak" olduğu kaydediliyor.

Operasyon 8 ülkede planlandı

Raporda, bahsi geçen operasyonların BAE, Ürdün, Malta, Libya, Angola, Botsvana, Güney Afrika ve ABD olmak üzere en az sekiz ülkede planlanıp uygulandığı belirtiliyor. Rapora göre operasyonda BAE, Britanya Virjin Adaları ve Malta olmak üzere üç ülkeden en az on şirket de yer aldı.

Libya’nın doğu ve güney bölgeleri olmak üzere ülkenin büyük bir bölümününde kontrolü elinde bulunduran General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, geçen yıl Nisan ayında Türk devletinin cihatçı çetelerle güçlendirmeye çalıştığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki Trablus'u ele geçirmek için harekat başlatmış, ancak Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen Libya Konferansı’nda ateşkes ilan edilmesi ardından harekat durdurulmuştu.

General Halife Hafter BAE, Fransa, Mısır ve Rusya ve belli ölçüde ABD tarafından desteklenirken özellikle Türk devleti ve Katar mutabakat hükümetini destekliyor.