Ana içeriğe atla

Reuters: Libya’da Türk askerinin konuşlandığı üs vuruldu

Reuters: Libya’da Türk askerinin konuşlandığı üs vuruldu
Reuters, Libya’da kimliği belirsiz savaş uçaklarının Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu Vatiya Askeri Hava Üssü’nü bombaladığını duyurdu.
posted onJuly 5, 2020
noyorum

Reuters, Libya’da kimliği belirsiz savaş uçaklarının Türk askerinin konuşlu bulunduğu Vatiya Hava Üssü’nü bombaladığını bildirdi.

Türk devletinin kendi askeri ile Suriye ve Batı Kürdistan’dan (Rojava) topladığı cihatçı çeteleri konuşlandırdığı Vatiya Hava Üssü, geçtiğimiz aylarda Türk devletinin desteğiyle ayakta kalan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti milisleri tarafından Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun elinden alınmıştı.

Söz konusu hava üssündeki HAWK hava savunma sistemlerinin imha edildiği iddia edilirken, saldırıda Türk askerinden herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

Mayıs ayında Türk devletinin Ulusal Mutabakat Hükümetine sağladığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) katılımıyla gerçekleştirilen hava operasyonunda Hafter güçlerinin kullandığı Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemleri imha edilmişti.

Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu’na yakın yayın yapan Libya Hadas Tv, Facebook hesabından saldırının yapıldığı hava üssüne ait bir fotoğraf paylaştı.

Reuters'ın Libya Ulusal Ordusu  kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, saldırı kimliği belirsiz uçaklar tarafından gerçekleştirildi.

Patlamanın yaşandığı alana yakın Zintan kasabasından biri kaynak ise üssün bulunduğu bölgede şiddetli patlama seslerinin duyulduğunu aktardı.

Stratejik olarak büyük öneme sahip Vatiya Hava Üssü, Hafter güçlerinin 14 aylık kontrolünün ardından Mutabakat Hükümeti milisleri tarafından ele geçirilmişti.

Geçtiğimiz ay bir Türk güvenlik yetkilisi, Reuters'a Türk devletinin Libya'da biri Vatiya olmak üzere ülkenin batısında iki hava üssü inşa etmek için Ulusal Mutabakat Hükümeti ile görüşmeler yürüttüğünü söylemişti.

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ise geçtiğimiz Cuma günü Libya’ya bir ziyaret gerçekleştirerek Ulusal Mutabakat Hükümeti yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirmiş, Türk devletinin Mutabakat Hükümetine destek için gereken her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Geçen ay ABD, Rusya'nın Suriye üzerinden 14 adet Mig-29 ve Su-24 savaş uçağını Libya'ya gönderdiğini açıklamıştı.