Ana içeriğe atla

Hafter: Tüm kuvvetlerimizi Türk kuvvetlerine karşı savaşa çağırıyorum

Hafter: Tüm kuvvetlerimizi Türk kuvvetlerine karşı savaşa çağırıyorum
Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter, kalıcı ateşkes anlaşmasının imzalanmasından sonra ilk kez sert konuştu. Hafter, “Tüm kuvvetlerimizi Libya'daki Türk kuvvetlerine karşı savaşa hazır olmaya çağırıyorum” dedi.
posted onDecember 26, 2020
noyorum

Libya Ulusal Ordusu lideri General Halife Hafter Halife Hafter, Libya'nın bağımsızlığının 69. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, “Topraklarımızda bir sömürgeci bulunduğu sürece barış olmayacak. Bu nedenle barışımızı kendi ellerimizle şekillendirmek için yeniden silaha sarılacağız” dedi.

Türk devletinin işgalci bir devlet olduğunu vurgulayan General Hafter, “Madem Türk devleti barışı reddedip savaşı tercih ediyor, işgalciyi inancımız, irademiz ve silahımızla kovmaya hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hafter, Türk devleti için “Sömürgeleştiren düşmanın iki seçeneği var: Ya barışçıl bir şekilde ayrılmak ya da zorla kovulmak” şeklinde konuştu.

Türk devletinin Suriye ve Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettiği alanlardan toplayıp getirdiği cihatçı çeteler ve silahlarla desteklediği İhvanı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti askeri yetkilileri Halife Hafter’in bu açıklamalarına sert tepki göstererek kendilerinin de savaşa hazırlandığını belirtti.

Ateşkes anlaşması

Libya'daki iç savaşın tarafları, 23 Ekim'de Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yürütülen müzakereler sonucunda kalıcı ateşkeste uzlaşmıştı. Ancak askeri heyetlerin imzaladığı anlaşmayla ilgili, Trablus hükümetindeki bazı isimlerle birlikte Türk devleti de, anlaşmada yer alan “yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi” maddesine çekince koymuştu.

Ateşkes anlaşmasının imzalanması ardından 9-13 Kasım tarihleri arasında Tunus'ta bir araya gelen siyasi temsilciler de yeni seçim tarihinde uzlaşmıştı. Libya’yı 24 Aralık 2021'de yapılması kararlaştırılan seçime götürecek geçiş hükümeti ya da seçim komitesi üzerinde ise anlaşma sağlanamamıştı.

İç savaşın sona erdirilmesi ve seçimlerin yapılması için yapılan müzakerelerde ABD önemli bir rol oynamıştı.

Aralık ayının başında, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da en az 20 bin yabancı savaşçı ve paralı asker olduğunu söyleyerek bunun ciddi bir kriz kaynağı olduğunu ifade etmişti.

Libya'da taraflar arasında imzalanan anlaşma kapsamında yabancı savaşçıların ülkeden ayrılması için 3 aylık süre tanınmıştı.