Cenazesi 7 gün sokak ortasında kalan Taybet İnan için “7 Gün 7 Gece” kısa filminin yönetmeni Ali Bozan bu kez de cesedi 9 gün buzdolabında bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga için kamera arkasına geçti.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde sokağa çıkma yasağı döneminde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği belirtilen ve cenazesi 7 gün yerde kalan Taybet İnan anısına “Yedi Gün Yedi Gece (7 roj 7 şev)” kısa filminin yönetmeni Ali Bozan, Cemile Çağırga için film çekti.
Fersude 'den Zülal Koçer, “7 roj 7 şev” kısa filmi ile pek çok ödül alan ve henüz gösterime girmeyen, Cemile Çağırga için çektiği yeni kısa filmi “Filmin Adı Ne Olsun” hakkında Ali Bozan ile yaptığı röportaj
‘Anlatılması Zordu Bu Yüzden Çektim ‘
Neden Cemile Çağırga’nın hikayesini işlemeyi seçtin?
Olayın kendisi çok travmatik, bu yeterli. Yanı sıra sanatsal olarak zorlayıcı olması aslında böyle bir film çekme isteğini doğurdu. Düşünsene, bir buzdolabı, bir kız çocuğu, günlerce cenazesi orada bekliyor, nasıl çekeceksin, nasıl anlatacaksın, zor yani. Sinemasal olarak anlatma zorluğu beni çekti. Tabi ki başka olaylar da var bu şekilde, örneğin Hacı Lokman Birlik var çekilmesi gereken. Yani sinemasal olarak anlatımı zor bunların benim için de tercih sebebi oluyor bu.
Taybet İnan filminde tek bir sahne vardı, yukarıdan, onun sokak ortasında yatarken çekilmiş hali. Bu filmde de benzer bir anlatım yoluna gidildi mi?
Teknik olarak böyle bir yol izlemedik bu filmde. Metafor olarak sadece bir buzdolabı, bir kız çocuğu ve bir adam var. Zorladığımız şey işin teknik kısmı değil bu filmde, zorladığımız duyguydu ve ilk defa neredeyse performans sanatına yakın bir dil kullandım.
Filmin Sonunda Büyük Bir Soru İzleyeni Bekliyor
Ne yapmak istedin bu filmle?
Gebze’de annelere saldırı, bazı annelerin vücudunda morluklar var!
Hayat sana bir soru sormuş; Bir kız çocuğu günlerce buzdolabında bekletiliyor. Bu hayatın sana sormuş olduğu büyük bir soru. Benim buna bir cevabım yok. Sadece biraz daha ölümsüz kılmaya çalışıyorum, bu soruyu başkaları da görebilsin diye.
Peki filmin adı?
Filmin adı da bu soruyu soruyor aslında. Ama bu benim gördüğüm bir soru olmasına rağmen herkese sorulmuş bir soru. Film izlendikten sonra anlaşılacak bir şey bu aslında.
‘Sanatla Aşacağız’
Toplumsal bir meseleyi sanat yoluyla işliyorsun. Bu dönemde toplumsal bir meseleyi sanat aracılığıyla dile getirmek ne ifade ediyor ve yapılması gerekir mi?
Daha fazla yapılmalı elbette. Ne ifade ediyor? Bugün cezaevlerinde pek çok kişi var, bir de dalkavukluk yapanlar. Yapmayan sanatçılar da var tabi, bunu görmek gerek.
Sanatın iyileştirici etkisi var, tüm bu meseleleri aşmanın yöntemi sanat, sanatla aşacağız!
“Ortada olan bir soru var” diyen Bozan bu sorunun yükünü sırtlanarak yaptığı filminde, izleyicilere soruyor “Filmin adı ne olsun?”
Filmin gösterim tarihi henüz belli değil ancak çok yakında diyelim biz…
Ayrıca filmin müziğini opera sanatçısı Kürt soprano Pervin Cahakar yaptı.