بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Menbic- Erdoğan’ın geri adımı

Menbic- Erdoğan’ın geri adımı
posted onDecember 16, 2018
noبۆچوون

Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rojava siyaseti başarısız olmasının yanı sıra Ankara’nın Bağdat, AB ve Washington kriz yaşamasına neden oldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Aralık’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) birkaç gün içerisinde Menbic’e gireceklerini ve YPG’yi oradan çıkaracağını belirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat Nehri’nin doğsun harekat açıklamasına ABD’den yanıt geldi. ABD Savunma Bakanlığı (PENTAGON) Sözcüsü Sean Robertson, “Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik tek taraflı bir askeri operasyon kabul edilemez” dedi. Robertson Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) IŞİD ile mücadele önemli müttefikleri olduğunu belirtti.
Öte yandan 13 – 14 Aralık’ta da SDG’nin kontrolündeki bölgelere operasyon düzenleyeceklerini ifade eden Erdoğan bu kez operasyonun ne zaman başlayacağına ilişkin “tarih” vermedi. Erdoğan’ın SDG’ye yönelik saldırı ve tehditlerinin, SDG’nin, IŞİD’in elinde bulunan Hacin kentini kontrol etmesinden hemen sonra başlaması ise “manidar” bulundu.
AvaToday’ın edindiği bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump’ta Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Erdoğan’a,“Rojava’ya saldırı kabul edilemez” dedi. Trump’ın Erdoğan’a Rojava’ya ilişkin tehditlerden vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
ABD’nin desteklediği SDG’nin öncülüğünü yaptığı YPG’li Kürt güçleri yapıyor. IŞİD’in Suriye’deki önemli merkezi Rakka başta olmak üzere birçok kent ABD ve SDG’nin ortak operasyonları ile IŞİD’den alındı. ABD’nin SDG ve YPG’ye olan desteği Türkiye – ABD arasında krize neden oluyor. ABD,SDG ve Rojava Kürtlerini “önemli bir müttefik” olarak görürken Türkiye, YPG- SDG’nin “terör” gurupları olduğunu ifade ediyor.
ABD’nin Türkiye’nin Rojava’ya saldırılarına izin vermemesi sonucu TSK’ya ait 20 savaş uçağı Mahmur ve Şengal’deki PKK’ye ait bölgeleri bombaladı. TSK yapılan bombardıman sonrasında, “sivillerin can güvenliği göz önünde bulundurulan operasyon başarı ile gerçekleştirildi” şeklinde açıklama yapılsa da AvaToday’in edindiği bilgilere göre Mahmur’daki bombardıman sonrasında 4 sivil hayatını kaybederken 5 sivilde yaralandı.
Türkiye’nin AB ve ABD’yi “Fırat Operasyonuna” razı etmemesi ve ABD – AB’nin, SDG- YPG’yi terör listesine almaması ile birlikte PKK’nin, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarını hedef alan TSK bombardımanı Bağdat’ın tepkisine neden oldu. Mahmur ve Şengal’deki saldırılardan sonra Bağdat, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak Türkiye’nin biran önce bu saldırılarına son vermesini istedi.
Uzmanlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Rojava siyaseti başarısız olmasının yanı sıra Ankara’nın Bağdat, AB ve Washington hattında da kriz yaşamasına neden olduğunu belirtiyor.