بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Sancar’dan Avrupa Konseyi’ne: AİHM kararlarının yerine getirilmesi için tedbir alın

Sancar’dan Avrupa Konseyi’ne: AİHM kararlarının yerine getirilmesi için tedbir alın
posted onMarch 10, 2021
noبۆچوون

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 9-11 Mart tarihlerinde toplanacak olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne AİHM kararlarını uygulanması için Türkiye’ye karşı tedbir alınması çağrısı yaptı.

Yabancı basın mensuplarıyla İstanbul Taksim’de bulunan bir otelde bir araya gelen Sancar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmalarına dair verdiği kararın Türkiye tarafından uygulanmadığına dikkat çekti. 

Bakanlar Komitesi’ne seslenen Sancar, “eğer Avrupa İnsan Hakları sisteminin inandırıcılığını korumasını önemsiyorlarsa, Türkiye’nin bu kararı yerine getirmesi için mutlaka uygun tedbirleri tartışmak ve kararlar almak zorundadırlar. Türkiye’de iktidarın AİHM kararına karşı tutumu, sadece Türkiye içinde hukuk ve demokrasi sorunu olmakla kalmıyor, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni de ciddi derecede sıkıntıya sokabilecek potansiyel içeriyor” ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz günler de İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi gibi 3 uluslararası insan hakları örgütü, Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararına uymayan Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Avrupa Konseyi’ne çağrı yapmıştı.

9-11 Mart tarihlerindeki toplantısında AİHM kararlarının Türkiye tarafından uygulanmamasını bir kez daha ele alacak olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarına uymayan ülkelerin üyeliklerini askıya alma yetkisine sahip.