بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Molla Talal: Bağdat Erbil’e parasını vermeli; yoksa referandum tekrarlanır

Molla Talal: Bağdat Erbil’e parasını vermeli; yoksa referandum tekrarlanır
Irak Başbakanlık Sözcüsü Ahmet Molla Talal, Erbil’deki memur ile Basra’daki memur arasında bir ayrım olmaması gerektiğini vurgulayarak, “yoksa Kürtlerin bağımsızlık referandumunu tekrarlayabileceğini söyledi. Talal, halkının geçim meselesinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.
posted onNovember 16, 2020
noبۆچوون

Irak Başbakanlık Sözcüsü Ahmet Molla Talal, Bağdat yönetiminin Basra ile Erbil’deki memurlar arasında ayrım yapmaması gerektiğini ifade ederek, “Bu süreçte devlet adamı anlayışıyla davranılmalı. Halkının geçim meselesini siyasi bir kampanyaya dönüştürülmemeli” dedi.

Al İraqiye televizyonuna konuşan Sözcü Ahmet Molla Talal, Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi’ne aylık 320 milyar dinarı göndereceğini ve anlaşmaya bağlı kaldığını ifade etti.

Molla Talal, “Erbil’deki memur ile Basra’daki memur arasında bir ayrım olmaması gerekiyor” dedi. 

Bağdat yönetiminin, Kürdistan halkını Irak’ın bir parçası olarak gördüğünü vurgulayan Molla Talal, “Bağdat, ya Kürdistan halkını kendi parçası gibi görecek ya da Kürdistan bizim bir parçamız değildir diyecek. Bu durumda onlar (Kürdistan Bölgesi) 2017’deki tecrübeyi (Bağımsızlık Referandumu) tekrarlayabilirler” diye konuştu.

Kürdistan Bölge Yönetimi’nin aylık 250 bin varil petrolü Bağdat’a teslim etmediğini ve bir takım mali ve ekonomik yükümlülükleri yerine getirmediğini iddia eden Talal, Kürdistan Bölgesi’nin Irak bütçesindeki payının 1 milyar dolar olduğunu ancak Erbil yönetiminin söz konusu yökümlülüklerini yerine getirmediği için aylık sadece 320 milyar dinar (269 milyon dolar) gönderildiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde maaşların ödemesi konusunda yaşanan erteleme ve kumbara sisteminin Kürdistan hükümetini bağladığını dile getiren Molla Talal, “Siyasi çekişmelerden dolayı Erbil ve Süleymaniye’deki memurların zarar görmesi kabul edilmemeli” ifadelerini kullandı.

Molla Talal şunları söyledi:

“Siyasi taraflar (Borç yasası) nasıl oy kullanacakları kendi hakları. Mali açığı kapatmak amaçlı meclise gönderilen yasada Kürdistan Bölgesi’nin memur maaşlarıyla ilgili bir bent yer alıyor. Hükümet Kürdistan’daki memurların sorumluluğunu alıyor. Bu gün veya yarın Kürdistan Bölgesi’ni Irak’ın bir parçası olarak görmeliyiz. Iraklı vatandaşlar gibi onlara da bakmalıyız. Durumları Basra ve Enbar’la aynı olmalı. Ya da Kürdistan Bölgesi’ne 2017'ye geri dönün diyelim, bu şekilde olmaz. Bu süreçte devlet adamı anlayışıyla davranılmalı. Halkının geçim meselesini siyasi bir kampanyaya dönüştürülmemeli, özellikle seçimlerin yakın olduğu bir dönemde. Yapılan bu siyasi müzayedeler bizi bu sürece getirdi.”

“Irak Parlamentosu’nun kararı”

Irak Parlamentosu’nda 12 Kasım'da gece yarısı düzenlenen oturumda "Mali Açık ve Borçlanma Yasası" Kürt milletvekillerinin boykotuna rağmen Şii ve Sünni vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Bu yasaya göre, Irak hükümeti boşalan hazine için Merkez Bankası ve diğer kamu bankalarından borç alacak. Alınan borçlarla 2 aydır geciken memur maaşlarının ödenmesi bekleniyor. Ancak yasaya Şii ve Sünni vekillerin imzası ile bazı eklemeler yapılarak Kürdistan Bölgesi’nin bu borçlardan muaf tutulması maddesi eklendi.

Onaylanan yasa uyarınca, Kürdistan Bölgesi’ne aylık 320 milyar dinar bütçe de gönderilmeyecek.

Erbilden sert tepki

Kurdistan

 

Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı, Kürt lider Mesud Barzani, 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, Irak Parlamentosu’nda onaylanan “borçlanma yasası”na ilişkin, herhangi bir ortaklık prensibi, denge, birlik olmaksızın ve Kürt milletvekillerinin şikayet ve önerilerine kulak vermeden geçirildiği tepkisinde bulunmuş, bunun kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Nêçirvan Barzani ise söz konusu yasanın onaylanmasının çok tehlikeli bir gelişme olduğunun altını çizerek, “Yasanın kabul ediliş dili, Kürdistan halkını cezalandırmadır. Bu, birlikte kurduğumuz Irak’ın birlik, ortaklık prensiplerine aykırıdır” dedi.

Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de yasanın onaylanmasına benzer bir açıklamayla tepki gösterdi.

Berhem Salih: Kürdistanlı memurların hakları anayasada yer alıyor

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de, yasaya ilişkin 13 Kasım'da yaptığı açıklamada, "Söz konusu yasa, ulusal uzlaşıdan ve özellikle Kürt oluşumundan uzak şekilde kabul edildi. Bu da siyasette negatif bir gelişmeye işaret ediyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşlarına çözüm bulmadan Irak'ta memurların maaşlarının ödenmesinden memnuniyet duymamız eksik kalır. Onlar (Kürdistan’daki memurlar) Irak vatandaşlarıdır ve hakları Anayasada yer almıştır" demişti.