بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Fransa Kürt mücadelesini Lise ders kitabına dahil etti: Türk faşist dürtüsü hortladı

Fransa Kürt mücadelesini Lise ders kitabına dahil etti: Türk faşist dürtüsü hortladı
Fransa Eğitim Bakanlığı, Lise son sınıf dersleri için hazırlanan yardımcı dest kitabına “Kürtler ve Kürt Meselesi” başlığıyla bir bölüm ekledi. Fransa’nın bu girişimi Türk faşist dürtüsünü hortlattı.
posted onSeptember 7, 2020
noبۆچوون

Fransa Eğitim Bakanlığı, Liseler için hazırlanan yardımcı dest kitabına Kürt halkının bağımsızlık mücadelesini anlatan “Kürtler ve Kürt Meselesi” başlığıyla bir bölüm ekledi.

2020-2021 eğitim yılı için Lise son sınıf öğrencilerine verilen tarih-coğrafya derslerinde okutulması amacıyla hazırlanan yardımcı ders kitabı olarak hazırlanan kitap Belin Yayınevi tarafından basıldı.

Kitapta Türk ordusunun güdümündeki cihatçı çetelerle Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırıları için ‘İşgal harekatı’ nitelendirmesi yapılıyor.

“Bağımsız Kürdistan umudu dirildi”

Lise son sınıf öğrencilerine yönelik olarak okutulacak dersin içeriğinde Kürtlerin 40 milyon nüfusu ile dünyada devleti olmayan en büyük ulus olduğu vurgulanıyor. Kürtlerin yüz yıldır bağımsızlık için mücadele ettiği belirtilen kitapta, Kürdistan topraklarını egemenliği altında tutan egemen devletlerin (Türk devleti, İran rejimi, Suriye rejimi ve Irak) Kürt halkının bağımsızlık mücadelesine karşı çıktığı belirtiliyor. Ancak Saddam rejiminin devrilmesi ardından Güney Kürdistan’da (Başûr) kurulan Kürdistan Bölge Yönetimi ve Suriye iç savaşından sonra Rojava’da zorlu bir mücadele ardından Kürt güçlerinin ilan ettiği Rojava Özerk Yönetimi’nin Kürt halkının ‘Bağımsız Kürdistan’ umutlarını dirilttiğinin altı çiziliyor.

Türk faşist dürtüsü hortladı

Fransa Eğitim Bakanlığı’nın yardımcı ders kitabı olarak Lise öğrencilerine Kürtleri ve bağımsızlık mücadelelerini okutması, Türk faşist dürtüsünü hortlattı.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa’da okutulmaya başlanılan lise son sınıf tarih-coğrafya ders kitabında “Kürtler ve Kürt Meselesi” adlı dersin eğitime dahil edilmesine insani değerlerle bağdaşmayan bir tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yayımlayan Aksoy, Fransa Eğitim Bakanlığı’nın bu girişimine, Türk devletine karşı silahlı mücadele yürüten Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Rojava’daki Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ideolojisi olduğu ve gelecek kuşaklar için ciddi tehlike oluşturduğu gibi ucuz bir iddialarla karşı çıktı.

Rojava Özerk Yönetimi askeri ve siyasi temsilcilerinin Élysée Sarayı’nda ağırlanması ve Fransa’nın Suriye’de yürüttüğü politikayı örnek göstererek Fransa'nın yürüttüğü resmi politikasını Türk devletine karşıtlık üzerine inşa ettiğini ileri süren Aksoy, Fransa Eğitim Bakanlığı’nın bu girişiminin “terör propagandası” olduğunu savundu.