بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD’nin Rojava için yeni planı: ‘Cezire Bölgesi’

ABD’nin Rojava için yeni planı: ‘Cezire Bölgesi’
ABD’nin inisiyatifinde ve Mısır, Suudi Arabistan ve BAE’nin desteğiyle Rojava’nın ‘Cezire Bölgesi’ olarak ilan edilmesine hazırlandığı iddia edildi. İddialar arasında ABD’nin sözkonu planına Kürtleri  dahil etmek istediği ve bu nedenle ENKS ile PYD arasındaki birlik görüşmelerinin sonuçlanmasını istediği ileri sürüldü.
posted onAugust 31, 2020
noبۆچوون

ABD’nin inisiyatifinde ve Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteğiyle Batı Kürdistan’ın (Rojava) ‘Cezire Bölgesi’ olarak ilan edilmesine hazırlandığı iddia edildi. İddialar arasında ABD’nin sözkonu planına Kürtleri  dahil etmek istediği ve bu nedenle Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasındaki Kürt ulusal birliği görüşmelerinin sonuçlanmasını istediği ileri sürüldü

BasNews’ın Rojavalı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD’nin girişimiyle 3 Arap ülkesinin desteğinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) kontrolündeki Fırat’ın doğusunda bölgedeki tüm etnik ve dini bileşenlerin katılımıyla,  ‘Cezire Bölgesi’ ilan etmeye hazırlandığı iddia edildi. ABD’nin sözkonu bölge planına Kürtleri  dahil etmek istediği ve bu nedenle ENKS ile PYD arasındaki birlik görüşmelerinin tamamlanmasını istediği belirtiliyor.

“Projeyi Mısır, BAE, Suudi Arabistan destekliyor”

BasNews’e konuşan isiminin açıklanmasını istemeyen Rojavalı kaynağa göre; ABD’li bir heyet Fırat’ın doğusundaki Arap aşiret ileri gelenleri, Rojavalı Kürt siyasi parti  ve Hristiyan güçlerinin temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kaynak, ABD’nin inisiyatifinde gelişen toplantıda, Fırat’ın doğusunda Kürt, Arap, Hristiyan bileşenlerin yer alacağı yeni bir oluşuma gidilerek ‘Cezire Bölgesi’ ilan etmek için anlaşmaya vardığını söyledi.

Bu plana göre, ilan edilecek yeni oluşumda yer alan Arap aşiretlerine Mısır, Suudi Arabistan ve BAE destek verecek.

“ABD, ENKS-PYNK birlik görüşmelerine hız verilmesini istiyor”

Kaynak, "Cezire bölgesinin (Fırat'ın doğusundaki bölgeler) her bir bileşeni, ABD ve Arap ülkeleri (Suudi-Emirlik-Mısır) kendi bölgesini yönetecek ancak bileşenler arasında bir koordinasyon olacak" dedi.

Rojavalı kaynak, ABD’nin yeni oluşumun en büyük parçası olacak olan Kürtlerin, ENKS ile PYD öncülüğündeki Kürdistan Ulusal Birlik Partileri (PYNK) arasındaki Kürt ulusal birliği müzakerelerine hız verilmesini istediğini kaydetti.  

Rusya’dan karşı atak: HSD’yi Moskova’ya davet etti

Öte yandan ABD’nin bu girişimi karşısında Rusya’nın geçtiğimiz günlerde ,Qamişlo Havaalanın’da HSD Genel Komutanı General Mazlum Kobani) ve HSD’nin omurgasını oluşturan Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) Sözcüsü Nuri Mahmud ile bir görüşme gerçekleştirdiği ve HSD'li yetkilileri Moskova’ya resmi olarak davet ettiği bildirildi.

BasNews’e konuşan Rojavalı kaynağa göre, Rojava Özerk Yönetimi yürütme organı olan Demokratik Suriye Meclisi’nden (MSD) bir heyet bu toplantıya katılmak zorunda kaldı, ancak her halükarda HSD, ABD’nin Cizre bölgesine yönelik planına dahil olacak.

Russia Today: MSD heyeti Moskova’ya gitti

Rus haber ajansı Russia Today dün, MSD’den bir heyetin Moskova’ya gittiğini ve heyetin, Suriyeli muhaliflerin Moskova grubu olarak bilinen Suriye Değişim ve Özgürlük İçin Halk Cephesi lideri Kadri Cemil ile bir mutabakat imzalayacağını ileri sürdü.

Moskova grubu, Cenevre’de devam eden Suriye anayasa görüşmelerine de katılan, silahsız ve barışçıl olarak bilinen muhaliflerden oluşuyor.

Rojavalı kaynaklar MSD heyetine İlham Ehmed’in başkanlık ettiğini kaydetti.

ABD’nin Fırat’ın doğusunda Suriye rejimine karşı olan tüm kesimleri bir cephede toplamaya çalıştığı ve bu amaçla bu planı uygulamaya koyduğu savunuluyor.