بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İsrail, Almanya’dan İran yayılmacılığına karşı destek istedi

İsrail, Almanya’dan İran yayılmacılığına karşı destek istedi
Avrupa  turuna çıkan İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Alman Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’ndan İran rejiminin Ortadoğu’daki yayılmacılığına karşı destek istedi. Alman yetkililer ise İran rejimine yönelik silah ambargosunun süresinin uzatılmasıyla ilgili Rusya ve Çin’in veto yetkilerkine işaret etti.
posted onAugust 27, 2020
noبۆچوون

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları ile görüşme turunun ilk durağında Berlin'de temaslarda bulundu.

Aşkenazi, Berlin’de ilk önce Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Almanya'nın İran rejimi destekli Lübnan Hizbullahı’nı terör örgütü olarak tanımasından dolayı teşekkür eden Aşkenazi Steinmeier'i İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalann ilişkilerin normalleşmesi anlaşması konusunda bilgilendirdi.

İsrailli bakan Aşkenazi, Almanya'yı Ekim ayında sora erecek Birleşmiş Milletler’in (BM) İran rejimine uyguladığı silah ambargosusu uzatma çabalarına katılmaya çağırdı.

Bugün ise Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşme gerçekleştiren İsrailli bakan Aşkenazi, bu görüşmede İran rejiminin gelişmiş balistik füze sistemi sahibi olması ve Ortadoğu’da yürüttüğü yayılmacı politikalarına engel olunması için Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin de İsrail’e destek vermesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Aşkenazi ayrıca Almanya'yı Ekim ayında bitecek olan BM’nin İran rejimine uyguladığı silah ambargosunun uzatılması çabalarına destek vermeye çağırdı

Maas: İran’ın bölgede tehlikeli bir rol oynadığını biliyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise İran rejiminin bahsi geçen konulardaki tutum ve davranışlarından haberda olduklarını vurgulayarak, “İran bölgeyle ilgili davranışlarını değiştirmeli. İran konusunda saf değiliz ve bölgede tehlikeli bir rol oynadığını biliyoruz” dedi.

BM’nin İran rejimine uyguladığı silah ambargosunun uzatılmasıyla ilgili Rusya ve Çin’in de ikna edilmesi gerektiğini belirten Heiko Maas, aksi takdirde Rusya ve Çin’in bu talebi, BM Güvenlik Konseyi’nde veto edeceklerini söyledi.

Sorunların diyalogla çözümünü savunduklarını ifade eden Maas, İran rejimi ile füze sistemleri programı, Suriye, Irak ve Lübnan'daki eylemleri hakkında görüşmelere desteğinini ifade etti.

Aşkenazi: Bir daha asla

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Alman Bakan Heiko Maas ile görüşmesi öncesinde Nazi Almanyası'nın 55 binden fazla Yahudiyi sınır dışı etmesinin yıl dönümü nedeniyle Berlin’de düzenlenen anma törenine katıldı.

İsrail'in Almanya Büyükelçisi Jeremy Issacharoff, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz ve Alman Yahudi Cemaati temsilcilerinin de katıldığı anma etkinliğinde konuşan Aşkenazi, "Burada İsrail Dışişleri Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı olarak söylüyorum; Yahudiler, Yahudi oldukları için bir daha asla ölüme gönderilmeyecekler. Bir daha asla” dedi.

Aşkenazi İran rejimini işaret ederek, “Hala Yahudi halkını ortadan kaldırmak isteyenler var. Bir daha asla savunmasız kalmayacağız, başkalarının merhametine bırakılmayacağız. Bir elimizde kılıç, diğerinde zeytin dalı tutarken oğullarımızı ve kızlarımızı savunacağız" diye konuştu.

ABD yönetimi, İsrail’in desteğiyle  ekonomik yaptırımlarla İran rejimini yayılmacı siyasetini ve balistik füze çabalarını değiştirmeye zorlamaya çalışıyor.

Buna karlılık Almanya, Fransa ve İngiltere farklı bir yaklaşım sergiliyor. Bahsi geçen ülkeler nükleer anlaşmaya bağlı kalmak istiyor ve İran rejimini daha fazla taviz vermeye zorlamaya çalışıyor.