بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Mısır ve Fransa’dan Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı

Mısır ve Fransa’dan Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı
Türk devletinin Doğu Akdeniz’de son dönemlerde artan saldırgan tutumuna karşı olan Mısır ve Fransa, bu bölgede ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikat, Doğu Akdeniz’de üst üste krizler yaratan Türk devletine bir mesaj olarak değerlendirildi.
posted onJuly 26, 2020
noبۆچوون

Türk devletinin Doğu Akdeniz’de son dönemlerde hem Libya’daki Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne cihatçı desteği ve bu ülkede oluyturmaya çalıştığı siyasal yapı hem de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti kara sularında yaptığı yasadışı sondaj faaliyetleri nedeniyle gerginlik yaşadığı Mısır ve Fransa, Doğu Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi.

Mısır ve Fransa Deniz Kuvvetleri’nin, düşük radar kesit alanına sahip savaş gemileri ile tatbikatı gerçekleştirdiği bildirildi.

Ortak tatbikatla ilgili Mısır Ordusu tarafından yapılan açıklamada, tatbikatta Fransız ve Mısır deniz kuvvetleri unsurları arasındaki koordinasyon yeteneğine odaklanıldığı ifade edilerek, “Tatbikat, iki ülkenin savaş gemileri mürettebatının yetenek ve yüksek verimlilikle savaş misyonlarını gerçekleştirmedeki profesyonelliklerini gösterdi” denildi.

Mısır Ordusu açıklamasında ayrıca, “Bu tatbikatlar, Mısır ve Fransız Silahlı Kuvvetleri arasındaki ortak iş birliğinin dayanaklarını desteklemektedir.” ifadelerine yer verildi.

Mısır, Türk devletinin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti isimli Müslüman Kardeşler ideolojik tandanslı oluşumu Suriye ve Batı Kürdistan’da işgal ettiği bölgelerden topladığı paralı cihatçı çeteler ile silah ve insansız hava araçları ile beslediği için Türk devleti ile büyük bir gerginlik yaşıyor. Türk devleltinin bu faaliyetlerini, düşman olarak tanımladığı Müslüman Kardeşleri Mısır’a karşı kullanmasından çekinen Mısır, geçtiğimiz haftalarda güvenliğini tehlikede hissetmesi durumunda Libya’ya askeri müdahalede bulunması tezkeresini parlamentosunda onaylamıştı.

Türk devletinin beslediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaşan General Halife Hafter liderliğindeki Libyha Ulusal Ordusu’nu destekleyen Mısır, tezkereyi Libya’nın meşru parlamentosu olan Libya Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine parlamentosuna sunmuştu.

Libya Temsilciler Meclisi, Libya Ulusal Ordusu’nu Libya’nın meşru ordusu olarak tanıyor.

Türk devletinin sorun yaşadığı diğer bir ülke olan Fransa da, Katar dışındaki tüm Arap ülkeleri gibi Türk devletinin Libya’daki askeri faaliyetlerinden rahatsız.