Batı Kürdistanlı (Rojava) dünyaca ünlü Kürt sanatçı Gani Mirzo’nun çektiği ve Kobani’de savaş sonrası süreçte yaşananları konu alan ‘Savaş Sonrası Armoni’ belgeseli, İtalya’da düzenlenen Sole Luna Film Festivali’nde ‘En İyi Kısa Belgesel’ ödülüne layık görüldü.
İtalya’nın Polermo kentinde düzenlenen Sole Luna Festivali’ne “Savaş Sonrası Armoni” belgeseli ile katılan müzik sanatçısı Gani Mirzo, bu festivalden de bir ödül aldı.
Vahşi terör örgütü DAİŞ’in saldırıları ile dünyanın direniş mekanlarının sembolleri arasına giren Kobani’de çekilen ve savaş sonrası süreci konu alan belgesel, festival jürisi tarafından “En İyi Kısa Belgesel” ödülüne layık görüldü.
Ödülle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kürt sanatçı Mirzo, filmde müzik ve sanat ile savaşın çirkin yüzünü ortaya çıkarmayı amaçladığını söyledi.
‘Savaş Sonrası Armoni’ filminde, savaş sırasında müzik enstrümanlarının Rojava’ya götürülüp müzikseverlerle buluşturulmasının hikayesi anlatılıyor.
Yönetmenliğini Arjantinli yönetmenler Pablo Tosco ve Migue Roth’un yaptığı belgesel filmine Rûdaw Medya Grubu da sponsor oldu.
Rakka, Qamişlo ve Kobani gibi kentlerde çekilen ve hazırlanışı 1 yıl süren belgeselde Ermeni ve İspanyol müzisyenler de rol aldı.
Gani Mirzo kimdir?
1968 yılında Rojava’nın Qamişlo kentinde doğan Gani Mirzo, Suriye’nin Halep kentindeki konservatuarda müzik eğitimi aldıktan sonra doğduğu kente dönerek müzik öğretmenliği yaptı.
Gani Mirzo, müzik eğitimi için 1993 yılında gittiği İspanya’da sergilediği müzik performansları ve deneysel çalışmaları ile dünyanın en iyi müzisyenlerinin dikkatini çekti. Yaklaşık 26 yıldır Barcelona’da yaşayan sanatçı, müzik dışında bir çok sanat dalında da çalışmalar yürütüyor.