آواتودی*
بار دیگر شادی رژیم جمهوری اسلامی از «حرکت» ابرنفتکش حامل بیش از دو میلیون تن نفت خام ایران از تنگه جبلالطارق به سوی آبهای دریای مدیترانه، مانند شادی هفته گذشته تهران پس از صدور حکم دادگاه جبلالطارق برای آزاد شدن کشتی از توقیف یک ماه و نیمه، زودهنگام از آب درآمد.
در حالی که عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دوشنبه 28 مرداد/ 19 اوت در نشست خبری درتهران علنا گفت که نفتکش با نام جدید «آدریان دریای یک» به سوی بندر کالاماتا در یونان به حرکت درآمده و مقصد این نفتکش این بندر یونانی است، اکنون مقامات یونان میگویند درخواستی از سوی ایران یا شرکت مالک کشتی برای لنگرانداختن نفتکش در این بندر دریافت نکردهاند.
همزمان، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا بامداد سهشنبه 29 مرداد/ 20 اوت با تاکید بر ناخشنودی واشینگتن از آزاد شدن این نفتکش، به یونان یا هر کشور دیگری که نفتکش در آن لنگر بیندازد، هشدار داد که ارائه خدمات به آن، به منزله کمک کردن به نهاد «تروریستی» سپاه پاسداران تلقی خواهد شد و عواقبی برای ارائه دهندگان خدمات خواهد داشت.
در چنین شرایطی برای رژیم ایران بسیار دشوار است که بتواند کشوری را بیابد که نفتکش در آن لنگر بیندازد چه برسد به آن که بتواند دو میلیون و یکصد هزار بشکه نفت آن را بفروشد.
این احتمال میتواند مطرح باشد که نفتکش سرانجام مجبور شود با بار سنگین خود به سوی ایران بازگردد. اما در مسیر طولانیاش در دور زدن کل قاره آفریقا تا بازگشت به بندری در جنوب ایران، هنوز هفتهها طول خواهد کشید و ممکن است با مخاطرات جدی از سوی آمریکا روبرو شود.
از این روی، کسانی که نام زیبای «آدریان دریای یک» را برای این نفتکش انتخاب کردند (پس از آنکه کشور پاناما پرچم خود را از نفتکش پایین کشید و مالک کشتی مجبور به تغییر نام نفتکش شد)، شاید نمیدانستند که این نفتکش عظیم فعلا سرگردان دریاها خواهد بود.
این نفتکش به دلیل ظن به انتقال نفت خام به سوریه توقیف شده بود؛ مقامات آمریکا، جبلالطارق و بریتانیا با وجود حکم دادگاه جبلالطارق، با اطمینان بالا هنوز تاکید میکنند که برخلاف گفتار نادرست مقامات ایرانی، مقصد اولیه نفتکش، بندر بانیاس سوریه بود که از سوی اتحادیه اروپا نیز به دلیل اهمیت درآمد آن در بقای رژیم سرکوبگر بشار اسد در سوریه زیر تحریم است.
سرگردانی بیسابقه این نفتکش که نفت آن بیش از 130 میلیون دلار ارزش دارد، یکی از عواقب حمایت رژیم ایران از تروریسم در منطقه است اما ابراهیم رییسی رییس قوه قضاییه رژیم دوشنبه ادعا کرده بود که ایران میتواند بخاطر توقیف 46 روزه نفتکش در جبلالطارق، از حکومت این منطقه و یا دولت بریتانیا، «غرامت» بگیرد.