رفتن به محتوای اصلی

بخش گردشگری در خاورمیانه در آستانه فروپاشی؛ پیش‌بینی زیان ۵۶ میلیارد دلاری

بخش گردشگری در خاورمیانه در آستانه فروپاشی؛ پیش‌بینی زیان ۵۶ میلیارد دلاری
posted onMarch 5, 2026
noدیدگاه

لغو پروازها، تعویق برنامه‌های سفر و افزایش نااطمینانی‌ها باعث شده جنگ در خاورمیانه سایه‌ای سنگین بر صنعت گردشگری منطقه بیندازد؛ صنعتی که در سال‌های اخیر به یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری جهان تبدیل شده بود.

در همین رابطه یکی شرکتهای معروف گردشگردی در اردن با ابراز نگرانی گفت: «آخرین گروه گردشگران سه روز پیش کشور را ترک کردند و تمام تورهایی که برای ماه مارس برنامه‌ریزی شده بود، لغو شده‌اند».

این شرکت افزود: «اکنون آغاز فصل گردشگری تابستانی در اینجا است و این وضعیت یک فاجعه محسوب می‌شود، در حالی که اردن کاملاً امن و آرام است».

در سراسر جهان، شرکت‌های گردشگری در تلاش‌اند راه‌حلی برای گردشگرانی پیدا کنند که در منطقه گرفتار شده‌اند.

در فرانسه، آلن کاپستان، مدیر شرکت Comptoir des Voyages  اعلام کرد که اولویت اصلی آنها بازگرداندن گردشگران به کشورهایشان است.

او همچنین گفت جنگ حتی بر سفرهای سایر نقاط جهان نیز تأثیر گذاشته است، زیرا شهرهایی مانند دبی، دوحه و ابظبی از مراکز اصلی ترانزیت هوایی جهان محسوب می‌شوند.

در آلمان، شرکت‌های گردشگری اعلام کردند هزینه اقامت گردشگرانی را که در خاورمیانه گرفتار شده‌اند، تقبل خواهند کرد. همچنین تمام سفرهای آنها به عمان و امارات متحده سحداقل تا هفتم مارس ۲۰۲۶ لغو شده است.

اتحادیه گردشگری بریتانیا ABTA  نیز اعلام کرد تا زمانی که وزارت خارجه بریتانیا هشدار «سفر نکنید» را لغو نکند، هیچ گردشگری به این منطقه اعزام نخواهد شد.

این جنگ صنعت گردشگری منطقه را فلج کرده است؛ صنعتی که در ۲۰۲۵ رشد بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده بود. طبق آمار سازمان ملل، در سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۱۰۰ میلیون گردشگر از خاورمیانه بازدید کردند که حدود ۷ درصد از کل گردشگران جهان را تشکیل می‌دهد.

این رقم نسبت به دوره پیش از همه‌گیریکرونا  حدود ۳۹ درصد رشد نشان می‌داد.

مرکز پژوهشی آکسفورد اکونومی هشدار داده است که شوک اقتصادی این بار بسیار شدیدتر خواهد بود، زیرا سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی و اشتغال کشورهای منطقه افزایش یافته است.

هلن مک‌درموت، مدیر پیش‌بینی‌های جهانی این مرکز، اعلام کرد: پیش‌بینی می‌شود در ۲۰۲۶ میزان گردشگران ورودی به خاورمیانه بین ۱۱ تا ۲۷ درصد کاهش یابد. این به معنای کاهش ۲۳ تا ۳۸ میلیون گردشگر بین‌المللی و زیان مالی بین ۳۴ تا ۵۶ میلیارد دلار خواهد بود.