رفتن به محتوای اصلی

Hamaney’den Biden’a mesaj: Mantıklı değil

Hamaney’den Biden’a mesaj: Mantıklı değil
ABD’nin yeni Başkanı Biden’a mesaj gönderen İran rejimi Dini lideri Ali Hamaney, “Karşı taraf pratikte yükümlülüklerinden hiçbirini yerine getirmediğinde, İslam cumhuriyetinin tüm taahhütlerini yerine getirmesi mantıklı değildir” dedi.
posted onJanuary 9, 2021
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden'in göreve gelmesinin ardından ABD'nin büyük güçlerin de dahil olduğu uluslararası nükleer anlaşmaya geri döndüğünü görmek için acele etmediklerini söyledi.

ABD ile yaşanan gerginlik ve nükleer anlaşmanın geleceğiyle ilgili devlet televizyonuna konuşan Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs 2018'de ABD’yi nükleer anlaşmadan çektikten sonra İran rejimine yeniden uygulamaya başlatılan yaptırımların kaldırılması talebini yineleyerek, “Acelemiz yok ve geri dönüşlerinde ısrar etmiyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump göreve geldikten sonra 2015’te Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve daimi üye olmayan Almanya ile İran rejimi arasında imzalanan nükleer anlaşmasının İran rejiminin kendisine bağlı terörist gruplara desteği ve nükleer programının tehdit oluşturacak düzeye ulaşmasına engel olmada yetersiz kaldığını gerekçe göstererek ABD’yi, nükleer anlaşmadan çekmişti.

Trump, çekilmeyle birlikte İran rejimini tarihinin en büyük ekonomik kriziyle baş başa bırakacak ağır ekonomik yaptırımları da devreye koymuştu. Trump, İran rejimine, teröre desteğini ve nükleer silah yapma potansiyelini tamamen engellemeyi öngören bir yeni bir anlaşma imzalaması için baskı uygulanması gerektiğini belirtmişti.

Nükleer programının sivil amaçlı olduğunu iddia eden İran rejimi ise buna karşılık, nükleer anlaşmaya bağlı kalmayacağını belirterek uranyum zenginleştirme gibi anlaşmada öngörülen kısıtlamaları aşamalı olarak ihlal etmeye başladı.

ABD’nin yeni Başkanı seçilen Joe Biden ise, seçilmeden önce yaptığı açıklamada Washington'ın, yaptırımlardan kurtulması karşılığında İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer faaliyetlerini anlaşmada öngörülen seviyeye çekmesi durumunda nükleer anlaşmaya yeniden dönebileceğini söyledi.

Anlaşmanın diğer tarafları ve, özellikle İngiltere, Fransa ve Almanya, anlaşmayı kurtarmak amacıyla İran rejimine anlaşma şartlarına geri dönmesi için siyasal baskı uyguladı.