رفتن به محتوای اصلی

Fransa ve İsrail Türk devletine karşı tutumlarını belirledi: Savaş uçakları Kıbrıs’ta

Fransa ve İsrail Türk devletine karşı tutumlarını belirledi: Savaş uçakları Kıbrıs’ta
İsrail, Doğu Akdeniz'de Türk devletinin hukuk dışı hamleleri sonucu Yunanistan ile yaşanan krizde Yunanistan’ın yanında yer aldığını açıkladı. Fransa ise Kıbrıs’a 2 savaş uçağı ve 1 nakliye uçağı gönderdi.
posted onAugust 12, 2020
noدیدگاه

Türk devleti ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan krize ilişkin İsrail'den açıklama geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in Yunanistan'ın yanında olduğu belirtildi.

Açıklamada "İsrail Yunanistan'a, deniz alanları ve münhasır ekonomik bölgesini sınırlandırma hakkı konusunda tam destek ve dayanışmasını ifade eder" denildi.

Türk devletinin sismik araştırma ve sondaj yapma gayrı hukuku bir gerekçeyle Doğu Akdeniz'de NAVTEX ilan etmesi Yunanistan yönetiminin sert tepkisine yol açmış ve iki taraf arasındaki tansiyon yeniden yükselmişti. Yunanistan, dün Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin acilen toplanmasını istemişti.

Dış politikada gerilim ve kriz temelli bir politika izleyen Türk devleti, Libya’da Suriye ve Batı Kürdistan’dan (Rojava) topladığı paralı çetelerle destek verdiği Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Münhasır Ekonomik Bölge ilan etmesi ardından Katar hariç bütün Arap ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Akdeniz’e kıyısı olan birçok ülke ile gerginlikler yaşamaya başladı.

Yunanistan'ın AB Dış İlişkiler Konseyi’ni acil toplantıya çağırmasına da tepki gösteren Türk devletinin, Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne silah ulaştıran gemilerinin Libya’ya silah ambargosunu denetlemek üzere Akdeniz’de bulunan bir Fransız gemisini taciz etmesi ardından Fransa ile de kriz yaşıyor.

Fransa, Kıbrıs’a savaş uçakları gönderdi

Türk devleti Doğu Akdeniz’deki yasa dışı faaliyetleri nedeniyle Yunanistan ile gerilimin yükseldiği bir dönemde Fransa, Kıbrıs’a Hava Kuvvetlerine ait Rafale tipi 2 savaş uçağı ve C-130 tipi nakliye uçaklarını gönderdi.

Kıbrıs’ın Baf kentindeki Andreas Papandreu Hava Alanı’na inen Fransız uçakları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Akdeniz’de ilan ettiği ekonomik bölgede devriye görevi yapacak.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, Kıbrıs yönetimi ile Fransa arasında 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren savunma iş birliği anlaşması kapsamında, Fransa Hava Kuvvetlerine ait 2 savaş ve 1 nakliye uçağı Baf’ta yer alan Andreas Papandreu Hava Üssüne indi.

Birkaç gün Baf’ta kalacak Fransız uçakları, Doğu Akdeniz‘de, Kıbrıs’ın ilan ettiği münhasır ekonomik bölge içerisinde devriye görevi gerçekleştirecek ve Fransa’nın bölgedeki deniz kuvvetleriyle iş birliği yapacak.

Eylül ayında Fransa ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında hava tatbikatı yapılması planlanırken, bu tatbikata başka ülkelerin de katılabileceği ifade ediliyor.

Rum basınında 6 Ağustos’ta yer alan haberlerde, Fransa ile Kıbrıs arasında 2017’de imzalanan savunma iş birliği anlaşmasının ay başında yürürlüğe girdiği açıklanmıştı.