رفتن به محتوای اصلی

Avukatları Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için AİHM’ye başvurdu

Avukatları Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için AİHM’ye başvurdu
Türk devletinin Kürt lider Abdullah Öcalan ve onunla birlikte İmralı’da tutuklu bulunan üç mahkuma uyguladığı tecridin kaldırılması için avukatlar AİHM’ye başvuruda bulundu.
posted onJuly 30, 2020
noدیدگاه

Türk devletinin İmralı Adası’nda ağır tecrit altında tuttuğu PKK lideri Abdullah Öcalan ve yanında bulunan diğer üç mahkuma yönelik tecridin kaldırılması için Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Asrın Hukuk Bürosu’ndan konuya dair yapılan yazılı açıklamada, İmralı'da tutulan Kürt lider Abdullah Öcalan ve diğer üç mahkumla iletişim imkanlarının yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte daha da kötüleştiği belirtildi.

Büronun twitter hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada “İmralı Cezaevi'nde bulunan müvekkillerimiz Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş ile ilgili hukuka aykırı kararlar ve gerekçelerle uygulanan iletişim yasakları Covid-19 pandemisi ile birlikte daha ağır ve kaygı verici bir durum oluşmuştur" denildi.

Açıklamada gerekli sağlık tedbirlerinin alınması ve uygun yöntemlerle iletişimin sağlanması için Haziran ayında Türk Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Türk mahkemesinin 22 Temmuz'da "başvurucuların yaşamlarına ya da maddi veya manevi açıdan yönelen ve derhal tedbir kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlikenin bulunduğu söylenemez" gerekçesiyle başvuruyu reddettiği ifade edildi.

Türk Anayasa Mahkemesi’nin esas bakımından ihlal kararı vermesi gerektiğinin ifade edildiği Asrın Hukuk Bürosu açıklamasında "Anayasa Mahkemesi'nin tedbir talebimizin reddi kararını yine tedbir talepli olarak derhal görüşülmek üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sunmuş bulunmaktayız" açıklaması yaptı.

AİHS'nin 2014 yılı kararı: İşkence yasağı ihlal edildi

Açıklamada AİHM’in Kürt lider Abdullah Öcalan ile ilgili 2014 yılında aldığı bir kararda İmralı’daki ceza infaz uygulamasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesi olan  "işkence yasağının" ihlal edildiğine hükmettiği belirtildi.

"Bu karar 21 yıldır uygulanmakta olan İmralı Tecrit Ssitemi’nin işkence niteliğinde olduğunun çok açık belgesini oluşturmaktadır" denilen açıklamada "Buna ilaveten aile ve avukat görüşmelerinin engellendiği Mutlak Tecrit uygulamasının Covid-19 pandemi sürecinde de sürekli ve kesintisiz uygulanması, tecridin müevekkiller nezdindeki etkisini daha artırmaktadır. Kaldı ki müvekkilerimiz açısından İmralı Ada Cezaevi’nin özgün ağır koşulları, cezaevlerinde geçirdikleri süre, yaş ve bir kısım kronik sağlık sorunları vb. durumlar sürekli bir sağlık takibini ve iletişimi gerektirirken, pandemi bu ihtiyacı daha fazla ortaya çıkarmaktadır" denildi.

Açıklamada ailesinin Abdullah Öcalan ile en son 27 Nisan 2020 tarihinde, İmralı Cezaevi'nde ilk ve tek bir kez olmak üzere 20 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Öcalan ile son avukat görüşmesinin ise 7 Ağustos 2019 tarihinde yapıldığı ifade edildi. Öcalan dışındaki diğer müvekkillerin de İmralı Cezaevi’nde bulundukları 5 yılı aşkın süredir herhangi bir avukat görüşmesi yapmadığı kaydedildi.