ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınını Ortadoğu’da yaydığı ve Venezuela’daki Nicolas Maduro rejimine silah tedarik ettiği gerekçeleriyle diğer ülkelerden İran İslam Cumhuriyeti havayolu şirketi Mahan Air'e ambargo uygulamalarını talep etti.
31 Ocak'ta uluslararası uçuşların yasaklanmasına rağmen İran rejimi Mahan Air’in haftalarca Çin'e ve diğer başka ülkelere seferler düzenlemesine izin vermişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran rejimi havayolu şirketi Mahan Air’i, terörü ve Maduro rejimini desteklemek amacıyla kitle imha silahların bu ülkeye gönderilmesini sağlaması ayrıca uluslararası uçuşların yasaklanmasına rağmen Çin ve diğer bazı ülkelere uçak seferlerini sürdürmesinden dolayı dünya ülkelerinden Mahan Air’e yaptırım uygulamalarını istedi.
Ortagus, İran rejimi havayolu şirketi Mahan Air’in uçuşlarına izin veren ülkelere gözdağı vererek ülkelere, “Mahan Air’i ülkenizden uzak tutarak Coronavirüs ve yaptırım (ABD yaptırımları) risklerinden kaçının” dedi.
“Mart ayına kadar seferlere devam etti”
BBC daha önce geçtiği bir haberinde İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) ile bağlantısı olan Mahan Air’in 31 Ocak’ta uluslararası uçuşların yasaklanması kararına rağmen Çin ve başka ülkelere Mart ayına kadar uçuşlarına devam ettiğini bildirmişti. Haberde ayrıca, Irak ve Lübnan'a Coronavirüs vakalarının ulaşmasının sebebinin Mahan Air uçuşlarına devam etmesi olduğu savunulmuştu.
ABD yönetimi, İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü’ne verdiği destek nedeniyle Mahar Air'e 2011 yılında terörizmi desteklediği gerekçesiyle ambargo uygulama kararı almıştı. ABD’nin bu kararından sonra Suudi Arabistan Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkeler de Mahan Air’in seferlerine yasak getirmişti.
“Mahan Air yalan söyledi”
ABD yaptırımları altındaki İranlı bir havayolu şirketi, Coronavirüs bulaşmış yolcuları Irak ve Lübnan'a ve İran ile Çin arasında uçurarak virüsün Ortadoğu'ya yayılmasını sağladı.
İran rejimi Pasdaranlarına bağlı özel bir şirket olan Mahan Air’in 31 Ocak’taki uluslararası uçuşların yasaklanması kararına rağmen Çin’e olan seferlere devam ederek Coronavirüs taşıyıcısı yolcuları İran ve oradan da Irak ve Lübnan’a aktardığı, bu yolla virüsün Irak ve Lübnan’a taşınmasına aracılık ettiği şeklinde suçlamalar yapılmıştı. Konuyla ilgili BBC haberinde Mahan Air’in, uluslararası yasak kararına uymayarak yalan söylediği. Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı ile Çin havalimanları arasında Mart ayına kadar seferlere devam ettiği belirtilmişti.
Mahan Air’e 6 Şubat'ta Çin’den gerçekleştirdiği bir seferle Coronavirüs taşıyan 70 İranlı öğrenciyi Tahran’a getirip, aynı uçakla aynı gün Irak'a sefer gerçekleştirerek virüsün Irak’a ulaşmasına aracılık ettiği suçlamaları yapılmıştı.
Bu suçlamalar ardından Mahan Air, 6 Şubat’ta Çin'den tüm uçuşları sonlandırdığını iddia etmişti.
Ancak Uluslararası Ticari Uçuş Takip Merkezi (Flightradar) verilerine göre Mahan Air’in 23 Şubat tarihine kadar Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Shenzhen'den 55 uçuş gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştı.
BBC haberinde ayrıca Lübnan'a ilk virüs vakasının da Mahan Air seferi ile ulaştığı aktarılmıştı.
Haberde, “Çin'den Tahran'a gelen Mahan Air uçaklarının, 24 saat içinde Barselona, Dubai, Kuala Lumpur ve İstanbul'a seyahatler gerçekleştirdiği, bu uçak kabin mürettebatının, kişisel koruyucu ekipman ve uçaklarda muhafaza önlemleri konusunda endişelerini dile getirmelerine rağmen Mahan Air yetkilileri tarafından susturulduğu” ifadeleri yer aldı.