رفتن به محتوای اصلی

Kürt milletvekilinden İsveç hükümetine “Rojava” uyarısı: Desteğimi çekerim! 

Kürt milletvekilinden İsveç hükümetine “Rojava” uyarısı: Desteğimi çekerim! 
posted onMay 22, 2022
noدیدگاه


Rojava’ya destek karşılığında İsveç Başbakanı Magdalena Andersson hükümetini destekleyen Doğu Kürdistanlı İsveç Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, kendisine verilen sözlerinin tutulmadığı gerekçesiyle artık iktidarın arkasında olmayacağını açıkladı. 
 
Doğu Kürdistan (Rojhilat) Kürtlerinden aynı zamanda eski bir Komala Peşmergesi olan İsveç Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh’in tek oy olsa bile verdiği destek, 29 Kasım 2021’de parlamentodaki oylamada Sosyal Demokrat Parti’ye İsveç’te iktidar yolu açmıştı. 
 
Kakabaveh, Andersson’un Başbakan seçilmesine vereceği destek karşılığında “İsveç’in Rojava’daki özerk Kürt yönetimiyle ilişkileri geliştirmesi” ve “ülkedeki YPG/PYD savaşçılarını terörist görmemesi” şartını koşmuştu. 
 
Partinin kendine verdiği sözleri tutmadığını belirten Kakabeveh, İsveç’te YPG yandaşlarına yönelik muameleden memnun olmadığını söyledi. 
 
Kakabeveh İsveç hükümetine, “Eğer anlaşmaya uymazlarsa, ben de önemli oylamalarda desteğimi geri çekeceğim” uyarısında bulundu.   
 
Bu arada Sosyal Demokrat Parti Dışişleri Komitesi üyesi Kenneth Forslund ise bağımsız milletvekiliyle yapılan anlaşmanın gereğinin yapıldığını belirterek, Suriye’deki muhaliflerle ilgili konferanslar, seminerler ve toplantılar düzenlendiğini söyledi. 
 
PYD ve YPG’nin terörist olarak nitelendirilmemesi konusundaki görüşlerini değişmediğini kaydeden Forslund, “Biz bunu yapmadık, AB’deki listeye uygun olarak hareket ettik” dedi. 
 
Forslund, Amineh Kakabaveh ile ilgili yaşanan sorunun çözüleceğine inandığını söyledi. 
 
Türkiye, PKK ve YPG’yi destekledikleri iddiasıyla İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine veto oyu kullanacağı mesajı vermişti.