رفتن به محتوای اصلی

Şemeri: Şii milisler İran’ı ambargodan kurtarmak istiyorlar

Şemeri: Şii milisler İran’ı ambargodan kurtarmak istiyorlar
posted onJanuary 2, 2019
noدیدگاه

Irak’takî kabine krizi devam ediyor. İçişleri Bakanlığı etrafındaki tartışmalar Falih Feyyad ismi üzerinde yaşanıyor. Haşdi Şabi grupları ile eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti grubunun içinde yer aldığı ve İran'a yakınlığıyla bilinen Bina Koalisyonu'nun adayı Feyyad'a, Şii lider Mukteda es-Sadr ile Reform ve İmar Koalisyonu karşı çıkıyor.

Şii-Şii anlaşmazlığının en belirgin şekilde yaşandığı bu noktada hem Sadr'ın koalisyonu hem de Bina Koalisyonu geri adım atmayarak tutumlarında ısrar ediyor.

Eski Başbakan Haydar el-İbadi tarafından "siyasete karıştığı ve görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle "Milli Güvenlik Müsteşarlığı, Milli Güvenlik Konseyi ve Haşdi Şabi Başkanlığı" görevlerinden azledilen ve meclisteki oturumların kriz ismi olan Feyyad daha sonra mahkeme kararıyla bu görevlerine geri dönmüştü.

Iraklı Sünni siyasetçi Abdulrezak Şemeri, Irak’taki siyasi süreci, Irak kabinesinde çatlak yaratan Falih Feyyad’ın İçişçiler Bakanlığı’na adaylığını AvaToda’ye değerlendirdi. Şemeri, İran’a bağlı Şii milislerin Irak İçişler Bakanlığı’na Feyyad’ın tayin seçilmesini milislerin İran’ı ambargolardan kurtarmayı amaçladıklarını belirtti.

Irak Parlamentosu’ndaki bazı fraksiyonlar neden Falih Feyyad’ın Irak İçişleri Bakanı olmasında ısrarcı?

Herkes yapılan son seçimde usulsüzlüklerin olduğunu biliyor. Yapılan usulsüzlüklerin yanı sıra halkın seçimlere katılma oranı da çok düşüktü. Uluslararası haber ajanslarının geçtiği raporlara göre seçimlere katılım oranı %17’yi dahil bulamadı. Bu da bu sesçim sürecinin yasal olmadığını bu seçimlere usulsüzlüklerin yaşandığını gösteriyor. Açıklayayım birinci husus şudur: Eğer bir seçimde katılım oranı %40’ın altında ise bu o seçimin meşru olmadığını göstermektedir.

İkinci hususta şudur: Seçimlerden önce seçim sürecini bazı askeri komutanların yönlendirdiğini ifade ettik. Halkın temsilcileri olmayan askeri yetkilileri faaliyetler sürdürdü. Hattı bazı Şii milisler seçimlerin yapılmasına dahi karşıydılar. Irak İçişleri Bakanlığı’nın Feyyad’a teslim edilmesini talep ediyorlardı. Söz konusu pozisyona gelen şahıs İran’ın Irak’taki gölgesi olacaktır. İran’ın böyle bir şeye ihtiyacı var. İran ABD’nin ve Avrupalı ülkelerin ambargosu altında bulunuyor. Iraklı Şiiler, Irak İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek İran’ı ekonomik ambargolardan kurtarmayı amaçlamaktadırlar.

Sairun Koalisyonu yetkilileri Feyyad’ın İçişleri Bakanlığı görevine gelmesine hiçbir şekilde razı olmayacaklarını belirtiyorlar. Sairun Koalisyonu, Feyyad’ın İçişleri Bakanı olarak güvenoyu almasını ne kadar engelleyebilir?

Sairun Koalisyonu ile daha önce siyasi süreçte beraber çalıştık. Ancak onlar siyasi kararlarını değiştirebiliyorlar. Sizin bu sorunuza bu cevabı verebilirim.

Siz, Feyyad’ın yeni Irak kabinesinin İçişleri Bakanı olacağını öngörüyor musunuz?

ABD razı olduğu sürece İran, Irak’ın her şeyine müdahale eder. ABD razı olursa Falih Feyyad Irak’ın İçişleri Bakanı olur.

ABD askerlerini Suriye’den çekilerek Irak’a konumlanmaları Bağdat’ı nasıl etkiler?

Umut ediyorum ki ABD’li yetkililerin Washington’un aldığı kararlar yerine getirilir. Eğer bu kararlar yürüklüğe girerse Bağdat’ın kazancına olur.