رفتن به محتوای اصلی

ABD Kongresi Biden’e çağrı yaptı: Türkiye’ye F-16 satmayın

ABD Kongresi Biden’e çağrı yaptı: Türkiye’ye F-16 satmayın
posted onOctober 27, 2021
noدیدگاه

ABD Kongresi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi 11 üyesi, Başkan Biden’a gönderdikleri mektupta Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışı yapılmamasını istedi. Üyeler, kongrenin Türkiye’ye silah ihracatını engelleyeceği inancında olduklarını belirttiler.

25 Ekim’de ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup gönderen 11 ABD Kongre üyesi, Türkiye’nin Lockheed Martin şirketinin ürettiği F-16 savaş uçaklarından 40 adet ve F-16 uçaklarının modernizasyonu için ise 80 kit alacağı yönünde çıkan haberlerden “derin bir endişe duyduklarını” bildirdi.

Mektupta, “Erdoğan'ın Eylül ayında Türkiye'nin ek bir Rus S-400 füze savunma sistemi dilimi daha satın alacağını açıklamasının ardından, ABD yapımı uçakları bir düşman gibi davranmaya devam eden bir anlaşma müttefikine göndererek ulusal güvenliğimizi tehlikeye atamayız.” denildi.

Kongrenin, F-16 ihracatı yapılmaması için ortak tutum sergileyeceği belirtilen mektupta, ABD’nin Türk hükümetine gelişmiş bir askeri teçhizat satmayı göze alamayacağı ifade edildi.

Rusya’dan S-400 savunma sistemleri alan Türkiye, ABD tarafından F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı. Ankara, F-35’ler için ödenen 1.4 milyar dolar karşılığında F-16’lar alabileceğini açıklamıştı.