رفتن به محتوای اصلی

Mutasyona uğramış Corona, korkuyu artırırken yeni bir tartışma başlattı

Mutasyona uğramış Corona, korkuyu artırırken yeni bir tartışma başlattı
İngiltere'de Coronavirüsün mutasyona uğramış türünün bulaşıcılığının yüzde 70 daha fazla olduğu iddiaları ve yeni dağıtımına başlanan aşıların bu türe karşı etkili olmayabileceği ihtimali korkuyu artırdı. Bu yeni tür, bilim camiasında yeni bir tartışma başlattı.
posted onDecember 21, 2020
noدیدگاه

İngiltere'de Yeni Tip Coronavirüsün (Covid-19) mutasyona uğradığının ortaya çıkması, dünyaya da yeni bir korku dalgasına sebep oldu. Mutasyona uğramış Coronavirüsün bulaşıcılığının yüzde 70 daha fazla olduğu iddiaları ve yeni dağıtımına başlanan aşıların mutasyona uğramış virüse karşı etkili olmayabileceği ihtimali tedirginliği artırırken, mutasyona uğramış virüs, bilim camiasında da yeni bir tartışma başlattı.

Ülkeler, İngiltere'de ortaya çıkan Coronavirüsün mutasyona uğramış çeşidine karşı yeni tedbirler almaya yönelirken Dünya Sağlık Örgütü ülkelere, tedbirleri sıkılaştırma çağrısında bulundu.

Aralarında Almanya'nın da bulunduğu çok sayıda ülke, mutasyona uğramış Coronavirüsün ortaya çıktığı İngiltere’ye uçuşlarını durdurdu. Hollanda, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsviçre, Fransa gibi birçok başka Avrupa ülkesi Pazar günü ya İngiltere'ye uçuş yasağı koymuş ya da sınırlarını kapattığını duyurmuştu. Arjantin, Kolombiya, Şili, Kanada ve Kuveyt de havalimanlarını İngiltere'den gelen uçuşlara kapattı.

İtalya, Avusturya, Almanya ve Fransa da uçuş yasağını değerlendirmeye aldı. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock bugün yaptığı açıklamada hükümetin ülkenin güneydoğusunda uygulamaya alınan sıkı tecrit uygulamalarını mutasyona uğramış yeni türün "kontrolden çıkması” üzerine yürürlüğe koyduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tespit edilen yeni tür Coronavirüsün "yüzde 70 daha bulaşıcı" olduğunu açıklamıştı.

WHO’dan uyarı: Tedbirleri sıkılaştırın

Yeni tür Coronavirüse karşı Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) uyarı geldi. Örgüt, Avrupa ülkelerini yeni tür Coronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla tedbirleri sıkılaştırmaya çağırdı.

WHO’nun Avrupa Bölgesel Ofisi'nden yapılan açıklamada yeni tür Coronavirüsün şu ana kadar İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya'da görüldüğüne dikkat çekildi. Örgütün bir sözcüsü açıklamasında, "Bulaşmanın yoğun ve yaygın olduğu Avrupa'da, ülkeler kontrol ve önleme tedbirlerini iki katına çıkarmalı" dedi. Örgütün açıklamasına göre, Danimarka'da dokuz, Hollanda'da bir ve Avustralya'da da bir vaka olmak üzere toplam 11 vaka tespit edildi.

Bilim dünyasında tartışma

Coronavirüsün mutasyona uğramış halinin ortaya çıkması, bilim camiasında da yeni bir tartışmanın başlamasına yol açtı. Basel Üniversitesi Moleküler Hayat Bilimleri Merkezi'nden (Biozentrum) Richard Neher dpa'ya yaptığı açıklamada, "Şu anda bir tehlike işareti göremiyorum" dedi. Viyana'daki Avusturya Bilimler Akademisi'nden Andreas Bergthaler de ortada "çılgın derecede alarm verici" bir durum olmadığını söyledi. Virüsün mutasyona uğramasının alışılmadık olmadığını söyleyen Neher, virüste gözlenen değişimin özelliklerini belirleyici bir biçimde etkileyip etkilemediğinin henüz bilinmediğini ifade etti.

İngiltere'nin güneydoğusunda birkaç haftadır Coronavirüsün yeni bir türü yayılıyor. İlk verilere göre mutasyona uğramış olan tür, virüsün ilk formuna göre daha bulaşıcı. Yeni çeşidin daha hızlı yayılma özelliği taşımasının mümkün olduğunu ifade eden Neher,  bunun kanıtlanması halinde daha sert tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Neher, ancak yeni türün hızlı bulaşmasının bir tesadüf de olabileceğini söyledi.

Alman Virolog Drosten: Sadece bir tahmin

Drosten

 

Alman hükümetine Covid-19 salgınıyla ilgili danışmanlık yapan Berlin Charite Hastanesi Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Christian Drosten Coronavirüsün mutasyona uğramış yeni türü ile ilgili, virüsün mutasyona uğramış türünün orijinaline göre yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu yönündeki iddiaların sadece bir tahmin olduğunu söyledi. 

Verilerin bilimsel sonuçlar çıkarmak için yeterli olmadığını belirten Drosten, İngiliz bilim insanlarının da kesin ifadelerde bulunmak için kendilerine hafta ortasına kadar zaman tanıdıklarına dikkat çekti.

Drosten, salgının İngiltere'nin güneydoğusunda daha hızlı yayılmasına virüsün yeni türünün mü yoksa pandeminin bu bölgedeki yayılışının mı neden olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Almanya'ya da gelmiş olabilir

Mutasyona uğramış virüse İngiltere'de Eylül ayında keşfedildiğini söyleyen Drosten, aynı türe Avustralya, Hollanda, Danimarka ve Belçika'da da rastlandığını ancak bu ülkelerde pandeminin İngiltere'nin güneydoğusundakine benzer biçimde hız kazanmadığını söyledi. Drosten, yeni türün çoktan Almanya'ya da gelmiş olduğuna inandığını belirtti.

Drosten daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada da mutasyonların virüslerin ilk formundan her zaman daha üstün olmadığını belirtmişti.

Birçok bilim insanı geliştirilen Coronavirüs aşısının mutasyona uğramış tür üzerinde de etkili olacağı inancında.