رفتن به محتوای اصلی

Fahrizade suikastının ayrıntıları ortaya çıktı

Fahrizade suikastının ayrıntıları ortaya çıktı
Batılı istihbarat örgütlerinin İran'ın rejiminin askeri nükleer programının babası olarak nitelendirdikleri Muhsin Fahrizade’nin Tahran’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin detaylar ortaya çıktı.
posted onNovember 28, 2020
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti'nin başkenti Tahran'da suikast sonucu öldürülen İran rejimi Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı Başkanı Muhsin Fahrizade Mahabadi'nin ölümüyle ilgili detaylar ortaya çıktı.

İran rejiminin nükleer programının mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde içinde bulunduğu konvoya yönelik düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti.

İran medyasında yer alan haberlere göre, Fahrizade’nin konvoyu, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan vilayetine bağlı Rostem Kela köyündeki kayınpederinin evinden yola çıkmıştı ki bu Fahrizade her ay bu güzergahı kullanarak kayınpederinin evine ziyarette bulunuyordu.

3 araçlık konvoyda Fahrizade’yi taşıyan araç ortada, koruma araçları ise önde ve arkada hareket ediyordu. Eşi de arkadaki araçtaydı.

1 saat sonra Tahran’a bağlı Abserd’e yaklaşan konvoy, kente 1 kilometre mesafede silahlı saldırıya uğradı. Saldırıyla birlikte duran konvoy, odun taşıyan bir pikap infilak ettirildi. İran medyasına göre ateş açmaktaki amaç konvoyu durdurmak ve patlamayı gerçekleştirmekti.

Patlamanın ardından Farhizade’nin aracı yaylım ateşine tutuldu. Araç şoförü bölgeden uzaklaşmaya çalıştı ancak mermilerin isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti ve araç olduğu yerde kaldı.

Aracın durmasıyla birlikte saldırganlar uzak mesafeden Fahrizade’ye birkaç koldan ateş açtı. Fahrizade’nin göğsüne ve boynuna 4 mermi isabet etti ve anında hayatını kaybetti.

Batı istihbaratı: Amacı nükleer potansiyel oluşturmaktı

Batılı istihbarat örgütlerinin "İran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirdikleri Fahrizade'nin faaliyet alanı, İran'ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüştürmekti.

İran saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. 

Uluslararası tepkiler

Fahrizade’nin öldürülmesine uluslararası alanda da tepkiler geldi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Farhan Haq, Fahrizade'nin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, bu suikastın bölgede gerginliği artırabileceği uyarısında bulunarak itidal çağrısı yaptı. Sözcü Haq, “Bugün İranlı bir nükleer bilim adamının Tahran yakınlarında öldürülmesiyle ilgili haberleri gördük. Bölgede gerginliğin artmasına yol açabilecek herhangi bir adımdan kaçınılması ve sağduyu çağrısında bulunuyoruz” dedi.

BM İnsan Hakları Raportörü Anis Callamard ise Twiteer hesabından yaptığı açıklamada Fahrizade'nin öldürülmesiyle ilgili aydınlanması gereken birçok soru olduğunu ve saldırının sorumluluğunu henüz hiçbir hükümet veya sivil toplum örgütünün üstlenmediğini söyledi.. 

Raportör şunları ekledi: “Ancak, ülke dışında ve askeri çatışma bölgesi dışında insanların hedef alınması, insanoğlunun yaşam hakkından kasıtlı olarak yoksun bırakılmasını yasaklayan uluslararası insan hakları hukukunun yanı sıra ülke dışında barış zamanında güç kullanımını yasaklayan Birleşmiş Milletler Şartı'nın da ihlali olduğunu hatırlayalım."

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve birçok İranlı askeri ve siyasi yetkili,  Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarak intikam tehditleri savurdu.

Rejimin Devrim Muhafızları (Pasdaran) Komutanı Hüseyin Selami, İsrail’i tehdit ederek, Muhsin Fahrizade’nin faillerinden intikam alınmasının gündemlerinde olduğunu söyledi.

Fahrizadeh BM’nin yaptırım listesindeydi

BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uygulanan kişiler listesinde yer alan kıdemli Pasdaran subayı olan Muhsin Fahrizade, 2001 yılından bu yana bu alanda önemli bir rol oynayan İran rejiminin nükleer programının kilit figürü ve üst düzey yöneticisi olarak tanımlanıyor.

Wall Street Journal, 2012'de Muhsin Fahrizade'nin İran rejiminin nükleer programındaki gizemli adam olduğunu bildirdi.

Wall Street Journal, ABD yetkililerinin Fahrizade'nin 2006 yılında İran rejiminin nükleer çalışmalar için ayırdığı bütçeyi kesmesi ve nükleer silahlarla ilgili çalışmalarını durdurmasından dolayı şikayetçi olduğunu aktardı.

Wall Street Journal'a göre 2011 yılında kurulan İran rejimi Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Örgütü, 2003 yılında terk edildiği söylenen nükleer araştırmalara devam etti.