رفتن به محتوای اصلی

İran rejiminin 2 bakanlık ve diğer bazı kuruluşlarına siber saldırı

İran rejiminin 2 bakanlık ve diğer bazı kuruluşlarına siber saldırı
İran rejiminin bazı 2 bakanlık ve resmi devlet kuruluşlarına siber saldırı haberlerinin ardından rejimin İletişim Bakanlığı, iki bakanlık ile bazı kuruluşlara yönelik siber saldırıyı doğruladı.
posted onOctober 14, 2020
noدیدگاه

Resmi olmayan bazı kaynaklara dayandırılan ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bazı bakanlıklar ile diğer bazı kuruluşlarına yönelik siber saldırı gerçekleştiği, bu bakanlık ve kurumlarda ağ kesintilerinin yaşandığı ve bazı limanlardaki sistemlerin zarar gördüğü yönünde çıkan haberler ardından İran rejimi saldırıyı doğruladı.

İran rejimi İletişim Bakanlığı'na bağlı Maher Center’den yapılan açıklamada, rejimin 2 bakanlığına yönelik büyük bir siber saldırı gerçekleştiği belirtildi. Rejim yetkili makamlarının konuyu araştırdığının kaydedildiği açıklamada Maher Center, aynı zamanda bir dizi rejim kurum ve kuruluşunun ağ ve hizmetlerinin bağlantısının koptuğunu doğrulayarak şunları ekledi: “Bazı devlet kurumları, uyarılmalarına rağmen yaşanan saldırı ardından bu kurumların hizmetleri geçici olarak durduruldu. Önlem olarak bazı teknik testler yapıldı.”

Maher Center’ın bazı teknik analizlere dayanarak, bazı kuruluşlara yönelik siber saldırılar gerçekleşeceğiyle ilgili rejim yetkililerine uyarılarda bulunduğu ancak bu uyarılara rağmen, tüm bu kurum ve kuruluşların siber saldırıya maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, iki bakanlık ile farklı devlet kuruluşlarına yönelik gerçekleşen siber saldırılara dair henüz bir kanıt bulunmadığı bildirildi.

Bu yılın ilkbahar ve yaz aylarında, İran'ın bazı askeri ve nükleer altyapı tesisleri ve askeri merkezlerde patlamalar ve patlamalar ardından yangınlar meydana gelmişti.

Bunlardan en önemlisi Tahran’ın doğusundaki Natanz nükleer tesisindeki gelişmiş santrifüjlerin bulunduğu şantiyede meydana gelmişti. Aynı zamanda İran rejiminin füze üretim merkezi de olan bu tesiste meydana gelen patlamalar ve ardından çıkan yangın nedeniyle büyük maddi hasar meydana gelmişti.

Natanz nükleer tesisindeki patlamadan yirmi dört saatten kısa bir süre sonra, İran rejimi Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Xulam Rıza Celali, patlamaların güvenlik tedbirlerine uyulmamasından kaynaklandığını iddia etmesine rağmen bazı itiraflarda da bulunmuştu. Rıza Celali, “Patlamaların bir kısmı düşman unsurların saldırılarından kaynaklanmış olabilir. Ülkemizin siber saldırıya uğradığı kanıtlanırsa cevap vereceğiz” demişti.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Xulam Rıza Celali açıklamalarının bir bölümünde bu yılın ilk üç ayında İsrail ve ABD'nin İran rejimine 14 ila 17 arasında siber saldırı gerçekleştirmekle suçlamıştı.