رفتن به محتوای اصلی

Doğu Akdeniz yeniden ısınıyor: Türk devleti yeni Navtex yayınladı

Doğu Akdeniz yeniden ısınıyor: Türk devleti yeni Navtex yayınladı
Türk devleti, Antalya Limanı'na çekildiğini açıkladığı sismik araştırma gemisi için 10 günlük yeni bir Navtex yayınladı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bu adımın bir "tehdit" olduğunu söyledi.
posted onOctober 12, 2020
noدیدگاه

Türk devleti, Doğu Akdeniz'de gerginliğe neden olan hukuksuz doğal gaz arama çalışmalarına uluslararası camiadan gelen tepkiler ardından ara vermiş, arama faaliyeti yürüten gemisini Eylül ayı ortalarında Antalya Limanı'na çekmişti.

Türk devleti, dün itibariyle sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni bir Navtex mesajı yayınlandı.

İkmal ve bakım için Antalya Limanı'na çekildiği açıklanan Oruç Reis'in önceki gece limandan ayrıldığı ve açıkta demirleyerek yeni görev beklemeye başladığı bildirildi. Geminin yeni görevi 22 Ekim'e kadar sürecek.

Türk devletinin ilan ettiği yeni Navtex, Yunanistan'a ait Meis Adası'nın güneyinde kalan alanı kapsıyor.

Yunanistan’dan sert tepki

Türk devletinin yeni bir Navtex yayımlaması, Yunanistan'ın tepkisine neden oldu. Geminin doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi için harekete geçirilmesini kınayan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır” açıklamasını yaptı. 

Oruç Reis'in 10 Ağustos'ta Doğu Akdeniz'de başladığı doğal gaz arama faaliyetleri Yunanistan ve Türkiye arasında deniz yetki alanları konusunda gerginliğe neden olmuştu. Yunanistan, Oruç Reis'in faaliyetlerini yürüttüğü bölgenin kendi yetki alanında olduğu iddia ediyor.

Güvenlik mekanizması üzerinde anlaşılmıştı

Türk araştırma gemisi Oruç Reis'in Antalya limanına çekilmesinin ardından Yunanistan ve Türk devleti, NATO bünyesinde teknik görüşmelere başlamış ardından tansiyon düşmüştü. NATO da Türk ve Yunan askeri teknik heyetler arasında sürdürülen teknik görüşmeler sonucunda askeri gerilimi yatıştırmaya yönelik bir güvenlik mekanizması üzerinde anlaşıldığını açıklamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mekanizmanın havada veya denizde yaşanabilecek "olası kazaların" önüne geçilmesi amacı taşıdığını söylemişti.