رفتن به محتوای اصلی

ABD: BM’nin Tahran’a yönelik yaptırımları 19 Eylül’de yeniden yürürlüğe girecek

ABD: BM’nin Tahran’a yönelik yaptırımları 19 Eylül’de yeniden yürürlüğe girecek
BM Güvenlik Konseyi kararının aksine ABD, İran rejimine yönelik BM yaptırımlarının 19 Eylül’de yeniden yürürlüğe gireceğini açıkladı. İngiltere de bu konuda ABD ile hemfikir olduğunu beyan etti.
posted onSeptember 18, 2020
noدیدگاه

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun dün yaptığı açıklamada, ABD'nin önümüzdeki hafta İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı silah ambargosunu yeniden uygulamak için Birleşmiş Milletler'e (BM) döneceğini ve bu yaptırımların uygulanmasını sağlamak için gereken her şeyi yapacağını açıklaması ardından ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzey yetkilileri,  19 Eylül’de süresi dolacak İran rejimine yönelik BM silah ambargosunun artık süresiz olarak yeniden uygulanacağını duyurdu.

Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD'nin İran Özel Temsilcisi Elliott Abrams ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği toplantının ardından geldi.

Trump toplantıda, İran rejimine yönelik tüm BM yaptırımlarının 20 Eylül Pazar sabahından itibaren geri döneceğini açıklarken, İran rejiminin hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmasına izin verilmeyeceklerini belirttiği açıklandı.

Toplantı ardından ABD’nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams ise şu ifadeleri kullandı;

“Bildiğiniz gibi, İran’a yönelik neredeyse tüm BM yaptırımları, bu hafta sonu 19 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’da yeniden yürürlüğe girecek. Silah ambargosu artık süresiz olarak yeniden uygulanacak. İran rejimine yönelik uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme, balistik füze test ve geliştirmesinin önlenmesi ve İran’a nükleer ve füze bağlantılı teknolojinin aktarılmasına yönelik yaptırımlar dahil hepsi uygulanacak.”

Abrams, Washington’un önümüzdeki hafta başında ABD’nin nasıl yaptırım uygulayacağı konusunda daha fazla bilgi vereceğini dile getirdi.

Pompeo: Obama’nın tek yaptığı doğur şey Snapback mekanizması

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında Snapback mekanizması çerçevesinde İran rejimine yönelik uygulanan tüm yaptırımların geri döndüğünü söyledi.

Pompeo, “Obama yönetiminin attığı tek doğru adımın, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayısı kararına ‘Snapback mekanizması’ olarak tabir edilen, kararda adı geçen her ülkenin İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı tüm Güvenlik Konseyi yaptırımlarını iade etme hakkına sahip olduğu maddesini eklemek olduğunu ifade etti.

Pompeo, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerinin muhalefetine rağmen yaptırımların nasıl yeniden uygulanacağıyla ilgili bir soru üzerine şu cevabı verdi: “Yürürlükteki Güvenlik Konseyi kararlarına dayanarak BM yaptırımlarını olduğu gibi sürdürüyoruz. ABD, Orta Doğu'da barışı teşvik etme rolünü yerine getiriyor. Yaptırımları uygulatmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

Pompeo ayrıca İran İslam Cumhuriyeti'nin dünyadaki en büyük terörizm sponsoru olduğunu, dolayısıyla İran rejimiyle silah ticaretine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Dominic Raab: ABD ile hemfikiriz

Basın toplantısında ABD’nin İran rejimine yönelik yaptırımların devam etmesi konusunda İngiltere’nin görüşünü beyan eden İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise, “İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin verilmemesi konusunda tamamen hemfikiriz” dedi.

Raab, İngiltere ve ABD'nin, İran rejiminin nükleer tehdit ve bölgedeki istikrarı bozucu faaliyetleri hakkında ortak endişeleri paylaştığını vurguladı.

İngiltere'nin nükleer anlaşmayı belirli nedenlerle desteklediğini ifade eden Raab, “Ancak bu anlaşmayı tam bir anlaşma olarak görmüyoruz ve kapsamlı bir anlaşmaya varmak için anlaşmayı genişletmek istiyoruz” dedi.