رفتن به محتوای اصلی

ABD: Mollalar Süleymani’nin intikamı için büyükelçimize suikast düzenlemek istiyor

ABD: Mollalar Süleymani’nin intikamı için büyükelçimize suikast düzenlemek istiyor
CIA, İran rejiminin, ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamını almak için ABD’nin Güney Afrika Büyükelçisi Lana Marks’a suikast düzenlemek istediğini duyurdu. İran rejimi suikast düzenleyeceğini ret etti.
posted onSeptember 14, 2020
noدیدگاه

ABD Merkezi Haber alma Teşkilatı (CIA), İran İslam Cumhuriyeti’nin, ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısı sonucu öldürülen İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye karşılık ABD’den intikam almak için ABD'nin Güney Afrika Büyükelçisi Lana Marks'a suikast düzenlemek istediğini açıkladı.

CIA'in yayımladığı raporda suikast girişiminin başarılı bir şekilde engellendiği kaydedildi.

CIA’in yayınladığı yeni raporda İran rejiminin, Kasım Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin 'intikam' olarak ABD'nin Güney Afrika Büyükelçisi Lana Marks'a suikast düzenlemeyi planladığı belirtilirken, suikast planının ABD istihbaratı ve hükümet yetkilileri tarafından değerlendirildiği ve 66 yaşındaki Büyükelçi Lana Marks'a yönelik tehditlerin daha somut hale dönüştüğü an, suikast girişiminin başarılı bir şekilde engellendiği kaydedildi.

İran rejimi suikast planının ret etti

CIA raporunun basına yansıması ardından İran rejimi Dışişleri Sözcüsü Sait Hatipzade, konuyla ilgili yaptığı açıklamada CIA raporunun temelsiz olduğunu savunarak, "Amerikalılara uluslararası arenada İran karşıtı ortam oluşturmak adına içi boş yöntemlerden uzak durmayı tavsiye ediyoruz" dedi.

CIA raporunun, Trump yönetiminin karşı istihbarat ve propaganda çabalarının bir parçası olduğunu belirten Hatipzade, “ABD’nin başkanlık seçimleri öncesi suçlama ve yalana başvurması, BMGK'deki mekanizmaları kötüye kullanmaya çalışmasıyla eşzamanlı olarak İran’a baskıyı artırma hedefini gütmesi, beklediğimiz bir eylemdi. Bunların gelecekte de devam etmesi muhtemeldir ama kesinlikle sonuçsuz kalacaktır" ifadelerini kullandı.

“Trump’tan seçimler öncesi bir saldırı planı daha”

Öte yandan ABD’deki bazı medya organları, yayınladıkları haberlerinde, ABD'de yaklaşan 3 Kasım Başkanlık seçimleri öncesi, Başkan Donald Trump'ın güç gösterisi için İran rejimi güvenlik veya askeri üst düzey yetkililerine karşı yeni bir saldırı girişiminde bulunabileceğini iddia etti.

Söz konusu iddialarla ilgili Donald Trump yönetiminden henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İran rejiminin Orta Doğu'daki askeri ve terörist faaliyetlerini yürüten Pasdaranlara bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından öldürülmesi Ortadoğu’da yeni bir savaşı başlatan kıvılcım olarak değerlendirilmişti.

Aynı operasyonda Süleymani ile birlikte İran rejiminin Irak’taki askeri eli olan ve Amerikan karşıtı Şii milis gruplarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ve İran rejimi ve Haşdi Şabi üst düzey 8 askeri yetkilisi de öldürülmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bizzat talimatıyla gerçekleştirilen bu saldırı ardından İran rejimi Irak ve Güney Kürdistan’da ABD askerinin konuşlu bulunduğu askeri hedeflere karşı füze saldırıları gerçekleştirmiş ancak saldırılar sonucu hiçbir ABD askeri hayatını kaybetmemişti.

İran rejimi, ABD askerinin konuşlu bulunduğu hedeflere füze saldırısı gerçekleştirdiği esnada Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağını bu füzelerle vurmuş, uçakta bulunan 176 yolcudan kurtulan olmamıştı.