رفتن به محتوای اصلی

WHO Corona için tarih verdi: 2 yıldan az sürecek

WHO Corona için tarih verdi: 2 yıldan az sürecek
WHO Genel Direktörü Ghebreyesus, Coronavirüs salgınının 2 yıldan daha kısa sürede sona ermesinin beklendiğini açıkladı.
posted onAugust 22, 2020
noدیدگاه

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının iki yıldan daha az bir sürede bitmesini beklediklerini duyurdu.

Tarihsel süreç içerisinde yaşanan büyük salgınlardan örnekler veren Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Dünya bugün, 1918'de yaşanan İspanyol gribinden farklı olarak küreselleşme, yakınlık ve bağlantıların dezavantajını deneyimliyor olsa da, daha gelişmiş teknolojilerin avantajını da kullanıyoruz. Bu nedenle, Coronavirüs salgınının 2 yıldan daha az bir süre içerisinde bitmesini umuyoruz" dedi.

Ghebreyesus, var olan bütün kaynaklardan azami şekilde yararlanmanın bir aşının bulunmasını mümkün kılacağını ve  pandeminin İspanyol gribinden daha hızlı bir şekilde alt edilebileceğini ifade etti.

İspanyol gribinin 2 yıl içerisinde yaklaşık 50 milyon insanın ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

Koronavirüs pandemisinden hayatını kaybedenlerin sayısı ise şu şu ana kadar 792 bin 475.

Aşıda gelinen aşama

WHO verilerine göre Coronavirüs için 13 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla ondan fazla ülkede toplam 167 aşı çalışması devam ediyor.

Bunların 29 tanesi klinik araştırma aşamasını geçti ve insanlar üzerinde deneniyor.

Henüz klinik araştırma aşamasında olan bu aşıların bir kısmı DNA bazlı, bir kısmı da öldürülmüş ya da zayıflatılmış virüs kullanıyor.

Çalışmalarda sağlıklı gönüllülere aşının uygulandığı ve etkilerinin gözlemlendiği üç faz var: İlk fazda onlarca, ikinci fazda yüzlerce, üçüncü fazda ise binlerce kişi üzerinde testler yapılıyor.

Rusya’nın geliştirdiği ve dünyada tescillenen ilk Coronavirüs aşısı ‘Sputnik V’nin ülkede 40 bin kişi üzerinde deneneceği bildirilmişti.

Sputnik V aşısı için sadece iki aylık bir çalışma yapılmış, aşı ise çok küçük bir insan grubu üzerinde test edilmişti. Rus bilim insanları bu deneylerin sonucunu açıklamazken aşıyla ilgili hala birçok karanlık nokta bulunuyor ve dünya aşıya şüpheyle yaklaşıyor.