رفتن به محتوای اصلی

İran rejimi orman yangını komplosuyla 3 Kürt aktivisti katletti

İran rejimi orman yangını komplosuyla 3 Kürt aktivisti katletti
İran rejimi Pasdaranları, Rojhelat’ın Pawe kentinde biri AVATODAY çalışanı olmak üzere 3 çevreci aktivisti, kırsal alandaki ormanlıkta çıkan yangına müdahale ederken katletti. Yangına müdahale çalışmasında yer alan aktivist Soran Mahmudi ise kayıp.
posted onJune 29, 2020
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (Pasdaran), Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Pawe kentinde biri AVATODAY çalışanı olmak üzere 3 çevreci aktivisti, kırsal alandaki ormanlıkta çıkarttığı yangına müdahale ederken katletti.

Olayla ilgili AVATODAY’e konuşan görgü tanıkları, İran rejimi tarafından yakılan ormana müdahale etmek için yangının olduğu alana giden aynı zamanda AVATODAY muhabiri olan Pawe Çevre Koruma Derneği Kurucular Kurulu Üyesi ve Çalışma Komitesi Üyesi Muxtar Xendani ile birlikte diğer aktivistler Bilal Emini ve Yasin Kerimi’nin yangın yerine gitmeleri ardından silah seslerinin geldiğini, daha sonra üç aktivistin cenazelerini gördüklerini söyledi.

Kaynaklar, yangın sündürmeye giden diğer bir aktivist Soran Mahmudi’nin ise kayıp olduğunu belirtti.

Konu hakkında açıklamada bulunan Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw ise Pawe kentinin ormanlık alanında çıkan yangının söndürülmesi için gönüllü olarak çalışmalara katılan Muxtar Xendani, Bilal Emini ve Yasin Kerimi isimli aktivistlerin yaşamını yitirdiklerini duyurdu. Hengaw, 3 aktivistin nasıl hayatını kaybettikleri ile ilgili bilgi paylaşmadı.

Pawe’ye bağlı Buzin ve Merxel bölgelerinde çıkan yangına müdahale çalışmalarına katılmıştı.

Çevreci aktivistlerin İran rejimi Pasdaranları tarafından bir yangın komplosuyla katledilmelerni bölge halkı nezdinde derin üzüntüye sebep olurken halk aktivistlerin cenaze törenine yoğun bir katılım göstererek İran rejimine olan nefretini gösterdi.

İran rejimi daha önce de bir yangın komplosu ile Şerif Bacwer ve diğer birçok Rojhelatlı çevreci aktivisti katletmişti.

AVATODAY olarak Kürdistan’ın bir ağacının dalına zarar gelmemesi için canını hiçe sayarak koşan çalışma arkadaşımız Muxtar Xendani ve arkadaşlarının bir komplo sonucu katledilmesini lanetle kınıyor, aileleri ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Rojihlat