رفتن به محتوای اصلی

Suudi, BAE ve Bahreyn’den Tahran ve Ankara’ya operasyon tepkisi

Suudi, BAE ve Bahreyn’den Tahran ve Ankara’ya operasyon tepkisi
Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, İran rejimi ve Türk devletinin Başûr’a yönelik düzenledikleri operasyonları kınayarak, Irak’ın egemenliğine ve uluslararası ilkelere saygı duyulması gerektiğini bildirdi.
posted onJune 18, 2020
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti ve Türk devletinin Güney Kürdistan’daki (Başûr) Doğu Kürdistanlı (Rojhelat) güçler ile PKK’ye yönelik başlattığı saldırılara sert tepki gösteren Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn operasyonları kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklama ile Türk devleti ve İran rejiminin “Irak topraklarına saldırısını kınadı.”

Suudi Arabistan resmi ajandı SPA’da yer alan habere göre Bakanlık, söz konusu saldırıların “Irak topraklarına yönelik kabul edilemez bir müdahale ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlali” olduğunu vurgulayarak, uluslararası sözleşmelerin ihlal edilerek gerçekleştirilen bu saldırıların Irak ve bölgenin güvenliği için bir tehdit olduğunu” vurguladı.

Bakanlık, açıklamasında, “egemenlik, güvenlik ve istikrarını koruma konularında Suudi Arabistan Krallığı'nın kardeş Irak’ın yanında durduğu” belirtildi.

BAE: Müdahaleyi açık bir şekilde reddediyoruz

BAE Dışişleri Bakanlığı da Türk devletinin Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi topraklarındaki operasyonlarının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

BAE Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Türkiye ve İran’ın Kuzey Irak topraklarında gerçekleştirdiği askeri müdahale ve bombardımanı kınıyoruz” denildi. 

“Bir Arap ülkesinin topraklarına müdahaleyi açık bir şekilde reddediyoruz” denilen açıklamada, Türk devleti ve İran rejiminin Irak’ın egemenliğine saygı duyması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, “Tüm taraflar iyi komşuluk ilişkilerine saygı duymalı ve bölgenin güvenliği üzerinde tehdit oluşturmamalı” sözlerine yer verildi.

Bahreyn: Askeri saldırıları şiddetle kınıyoruz

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, "Irak'ın egemenliğinin ihlali ve iç işlerine açık bir müdahale olan bu saldırılar kabul edilemez. Kardeş Irak Cumhuriyeti'nin kuzeyindeki bölgelere Türk ve İran askeri saldırılarını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, “uluslararası yasa ve normlarla çelişen, bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden bu haksız saldırıların” durudrulması gerektiği belirtildi.

Türk devleti ve İran rejiminin eş zamanlı saldırıları

Türk Savunma Bakanlığı, 15 Haziran günü, PKK’ye yönelik Başur topraklarında "Pençe-Kartal Operasyonu” adı ile operasyon başlatıldığını duyurdu.

Türk ordusuna ait savaş uçakları Qandil, Şengal, Qereçox Dağı, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'ta PKK’ye ait hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdi.

Ardından İran rejimi Devrim Muhafızları (Pasdaran) Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) diğer kentlerinden topladığı Cahşlarla Türk devleti ile eş zamanlı olarak Rojhelat-Başûr sınırındaki Hacı Omeran kasabası kırsalında konuşlu bulunan Rojhelatlı partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) İran Kürdistan Demokrat Parti (İ-PDK) ve Komele’nin Peşmerge güçlerine karşı top saldırılarına başladı.

17 Haziran günü ise Türk devleti Başûr toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde bulunan PKK güçlerine yönelik hava destekli kara operasyonu başlattığını ve havadan desteklenen paralı Türk komandolarının bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Bu açıklama ardından PKK, Türk ordusunun operasyonuna en sert şekilde yanıt vereceğini ve Türk ordusuna büyük bir darbe vuracağını açıkladı.