رفتن به محتوای اصلی

Rapor: İran, Taliban’dan ayrılan bir grubu yeniden örgütlüyor

Rapor: İran, Taliban’dan ayrılan bir grubu yeniden örgütlüyor
Ortaya çıkan bir rapor, İran rejiminin, Afganistan'da yaklaşık 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirme çabalarını sekteye uğratmak için Taliban’dan ayrılan bir grubu yeniden örgütlediğini ortaya çıkardı.
posted onJune 13, 2020
noدیدگاه

Afganistan hükümetinin son zamanlarda serbest bıraktığı Taliban üyelerinin barış süreci kötüleştiği taktirde savaş alanlarına döneceğine dair endişe devam ederken ortaya çıkan bir rapor, Taliban’dan ayrılan ve İran İslam Cumhuriyeti ile bağlantısı olan bir grubun Afganistan'da yaklaşık 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirme çabalarını sekteye uğratmak için İran’da İran rejimi tarafından yeniden örgütlendirildiğini ortaya çıkardı.

Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) sitesinde yayınlanan raporuna göre, bahsi edilen İslam Devleti Partisi adındaki Taliban kanadının Şubat ayı sonunda ABD ile barış anlaşmasına varılmasının ardından Taliban’ın ana organından ayrıldı.

Raporda bu muhalif kanadın, son yıllarda Taliban içinde artan iç anlaşmazlıklar ve Taliban saflarındaki bölünmelerin yanı sıra Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in ölümü ile ortaya çıkan keskin ayrılıkların sonunda Taliban’dan ayrıldığı belirtildi.

Raporda bu ayrık kanadın geniş destekçi toplayıp toplayamayacağının henüz kesin olmadığına değinilse de bu grubun ortaya çıkması dahi Taliban ile ABD arasındaki anlaşmaya yeni bir engel teşkil edebileceği değerlendirmesi yer aldı.

“Kuruluşunun ilk aşamalarında”

ABD ile Taliban arasındaki bu anlaşma ile terörist faaliyetlerin önlenmesi ve Kabil hükümeti ile bir güç paylaşımı anlaşması müzakeresi konusunda Afgan silahlı hareketinden taahhüt alınması karşılığında ABD’nin önümüzdeki yılın Temmuz ayına kadar Afganistan'dan çekilmesine zemin hazırladığının ifade edildiği raporda, ismi açıklanmayan bir İngiliz araştırma merkeziden Taliban konusunda uzman bir yetkili, söz konusu grubun İran rejimini merkez aldığı; ancak henüz kuruluşunun ilk aşamalarında olduğunu belirtti.

İran rejiminin Afganistan ile 900 km'lik bir sınırı paylaştığı ve çok sayıda Afgan mülteciye ev sahipliği yaptığının hatırlatıldığı rapora göre, bir Afgan istihbarat yetkilisi ise grubun kuruluşunu henüz resmi olarak açıklamadığını, ancak Taliban saflarındaki radikal liderleri ve Taliban’dan ayrılan küçük gruplar içerisinde barındığını söyledi.

“DAİŞ ve Horasan Örgütü de bu yapının içinde yer alabilir”

Söz konusu grubun yanı sıra, ABD ile yapılan anlaşmaya deklere etmese de karşı çıktığı bilinen bir dizi Taliban lideri var. Afgan hükümeti ve ABD’ye karşı olmakla birlikte Taliban’ın dini olmayıp milli bir örgüt olarak gören ve Taliban’a da karşı çıkan DAİŞ’in Afganistan kolu ve Horasan Örgütü’nün de bu grubun içinde yer alabileceği belirtildi.