رفتن به محتوای اصلی

Fransız Konsolostan Normandiya mesajı: Kürtleri unutmayacağız

Fransız Konsolostan Normandiya mesajı: Kürtleri unutmayacağız
Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Olivier Decottignies, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kürtler bize II. Dünya Savaşı’nda yardım etmediler” açıklamasına atıfta bulunarak Kürtlerin II. Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler elbiseleriyle savaştığını belirtti. Decottignies, “Kürtleri unutmayacağız” dedi.
posted onJune 7, 2020
noدیدگاه

Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Olivier Decottignies, ABD Başkanı Donald Trump’a göndermede bulunarak Kürtlerin II. Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler elbiseleriyle savaştığını belirtti. Decottignies, “Kürtleri unutmayacağız” dedi.

Normandiya Çıkarması’nın yıldönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından Kürtçe paylaşımda bulunan Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Olivier Decottignies, “Biz II. Dünya Savaşı’nda koalisyon (Müttefik Devletler) elbiseleriyle savaşan Iraklıları, özellikle de Kürtleri unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin güdümündeki cihatçı barbar çetelerle Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik işgal harekatına başladığı süreçte, ABD’nin bu saldırılara sessiz kalmasına yönelik eleştirilere cevap veren ABD Başkanı büyük bir gafa imza atarak, “Kürtler kendi toprakları için savaşıyor, anlamanız için söylüyorum, kendi toprakları için savaşıyorlar. Ve bugün birinin çok etkileyici bir makalede dile getirdiği gibi, bize 2. Dünya Savaşı’nda yardım etmediler, sözgelimi Normandiya’da yardım etmediler… Bize kendi toprakları için yardım etmek için oradalar ve bu farklı bir şey” demişti.

Kürt şair Dilzar: Kürtler yardım etti, Trump daha doğmamıştı, bu yüzden bilmiyor

Dilzar

 

Trump’ın bu açıklaması ardından Normandiya çıkarması sırasında Müttefik devletler ile birlikte Nazilere karşı savaşan Kürtler Trump’ın açıklamasını yalanlayarak sert eleştirilerde bulunmuştu.

Trump’ı eleştiren bu Kürtlerden biri de II. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin safında Nazilere karşı savaşan 90 yaşındaki Kürt şair Ahmed Dilzar idi.

Güney Kürdistanlı Şair Dilzar, Trump’ın sözlerine cevaben,  “Kürtler yardım etti ve çok da becerikliydiler. ABD Başkanı o zaman daha doğmamıştı bu yüzden bilmiyor” tepkisini göstermişti.

Rus devlet arşivlerinde de yüzlerce Kürdün Sovyetler Birliği ordusu saflarında Nazilere karşı savaştığını kanıtlayan belgeler ortaya çıkmıştı.

II. Dünya Savaşı’nın sonlanmasını sağlayacak Normandiya Çıkarması, Nazi Almanyası’nın işgali altındaki Fransa’nın batı ucundaki Normandiya bölgesine müttefiklerin 6 Haziran 1944’te asker çıkarması ile yaşanan bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.