رفتن به محتوای اصلی

ABD, Libya’daki Rus askeri varlığına karşı Tunus’a asker göndermeyi planlıyor

ABD, Libya’daki Rus askeri varlığına karşı Tunus’a asker göndermeyi planlıyor
ABD’nin Libya'daki Rus askeri varlığı nedeniyle, Tunus'a asker göndermeyi planladığı açıklandı. AFRICOM istihbarat daire başkan yardımcısı Gregory Hadfield, Rusya'nın Libya'da kalıcı olması ve uzun menzilli füzeler konuşlandırması durumunda, NATO  için yepyeni bir güvenlik durumu meydana geleceğini söyledi.
posted onJune 1, 2020
noدیدگاه

ABD yönetiminin, Rusya’nın Libya'da kalıcı  askeri üsler kurması ve burada uzun menzilli füzeler konuşlandırmasına karşı Libya’ya komşu olan Tunus'a asker göndermeyi planladığı açıklandı.

ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı General Stephen Townsend ve Tunus Savunma Bakanı Imed Hazgui Libya'da yaşanan gelişmeler üzerine görüşme gerçekleştirdi.

Townsend ve Tunuslu Bakan Hazgui'nin görüşmesine ilişkin ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) sosyal medyadan açıklamada bulundu.

Kuzey Afrika'nın karşı karşıya olduğu “Rus tehdidine” karşı Tunus'a asker gönderme seçeneğini düşündüklerini aktaran ABD Afrika Komutanlığı, “Rusya'nın Libya'da çatışmaları alevlendirme çabaları Kuzey Afrika'daki bölgesel güvenlik için yüksek bir endişe kaynağı.

Güvenlik Kuvvetleri Yardım Tugayımızın kullanımı da dahil olmak üzere Tunus ile karşılıklı güvenlik endişelerini gidermek için yeni yollar arıyoruz ” açıklamasında bulundu.

Haldfield: NATO ve Avrupa’nın güvenliği temelden değişecek

Öte yandan ABD, Rusya'nın Libya'da kalıcı bir üs sahibi olması durumunda, NATO ve Avrupa için güvenlik durumunun temelden değişeceği uyarısında bulundu. Washington ayrıca Rusya'yı sahte Libya dinarı basmakla suçladı.

AFRICOM İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Gregory Hadfield, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Libya'da kalıcı bir askeri üsse sahip olması ve buraya uzun menzilli füzeler konuşlandırması durumunda, bunun NATO ve Avrupa için yepyeni bir güvenlik durumu meydana getireceğini ifade etti.

Rusya'nın halihazırda, Akdeniz havzasında sadece Suriye'de üssü bulunuyor. Moskova, Libya İç Savaşı'nda, Libya’nın küçük bir toprak parçasında hüküm süren Es-Serrac yönetimindeki  Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine karşı operasyonlarını sürdüren General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu destekliyor.

ABD, Rusya'nın bu destek kapsamında Libya'ya geçtiğimiz günlerde çok sayıda savaş uçağı gönderdiğini ileri sürmüş, Rusya ise bu iddiaları ret etmişti.

Moskova'nın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Fransa başta olmak üzere birçok ülke General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nu desteklerken; Es-Serrac hükümetini ise Suriye’de güdümünde tuttuğu cihatçı çeteleri Libya’ya gönderen Türk devleti destekliyor.