رفتن به محتوای اصلی

İran Parlamentosu’nun yeni başkanı muhafazakar Qalibaf

İran Parlamentosu’nun yeni başkanı muhafazakar Qalibaf
İran rejimi Parlamentosunda yapılan Parlamento Başkanlığı oylamasında 267 oyun 230’unu alan muhafazakar Muhammed Baqır Qalibaf, yeni parlamento başkanı oldu.
posted onMay 29, 2020
noدیدگاه

İran İslam Cumhuriyeti, güvenlik hiyerarşisinde bir dönem Emniyet Genel Müdürlüğü ve Tahran Belediye Başkanlığı da yapan Muhammed Baqır Qalibaf, İran rejimi parlamentosu başkanlığına seçildi.

58 yaşındaki muhafazakar politikacının 267 milletvekilinin 230'unun oyunu alarak bir yıllığına meclis başkanı seçildiği bildirildi. Muhammed Baqır Qalibaf’ın rakipleri Tahran Milletvekili Mustafa Mirselim 12 ve Kazirun Milletvekili Feridun Abbasi 17 oy aldı. Oylamada 8 oy ise geçersiz sayıldı. Adaylardan Mirselim reformcu bir politikacı olarak biliniyor.

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) geçtiğimiz Şubat ayında yapılan şaibeli milletvekili seçimlerinde muhafazakarların büyük oy farkıyla seçimi kazandığı duyurulmuştu.

Özellikle Kürt adaylar ve reform yanlılarının adaylarının İran rejimi Anayasayı Koruyucular Konseyi'nce reddedilmesi nedeniyle Rojlehat’daki Kürt halkının büyük bir bölümü ve reformistler,  seçimleri protesto etmişti.

Bu nedenle Tahran'da seçime katılım oranı yüzde 20'lere kadar düşmüş Rojhelat’ta da bu oran çok düşük çıkmıştı. Seçimden sonra muhafazakarların ağırlıkta olduğu üçlü koalisyon iş başına gelmişti. Mevcut koalisyon 290 üyesi bulunan parlamentodaki koltukların yüzde 83'üne sahip.