رفتن به محتوای اصلی

Urmiye’de 196 kişi Coronavirüsten hayatını kaybetti

Urmiye’de 196 kişi Coronavirüsten hayatını kaybetti
Rojhelat’ın Urmiye kentinde Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 196’ya ulaştığı bildirildi. Mevcut vaka sayısının ise 4 bin 86 olduğu açıklandı.
posted onMay 21, 2020
noدیدگاه

Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Urmiye kentinde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 196’ya ulaştığı bildirildi.

Urmiye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Dr. Cevad Axazade konuyla ilgili yaptığı açıklamada, genel olarak Urmiye kentinde Coronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının 4 bin 86 kişi olduğunu bunlardan 2 bin 859 kişinin iyileştiğini söyledi.

Dr. Axazade açıklamasının devamında, kentte Coronavirüsten dolayı yaşanan can kaybının 196 olduğunu, halen tedavilerine devam edilen 245 kişinin durumunun ise ağır olduğunu belirtti.

Açıklamasının sonunda uluslararası camiadan Coronavirüse karşı mücadele konusunda etik davranılmasını talep eden Urmiye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Axazade, “Dünya ülkeleri yaşanan Coronavirüs salgını konusunda etik davranmalı. Sağlık ile ilgili konularda etik davranılmaması sorunun daha da büyümesine sebep oluyor. Çünkü Coronavirüs salgınının yol açtığı tehlike atlatılmış değil ve bu durum bizi korkutmaktadır” dedi.

İran rejimi gerçek sayıları gizliyor

İran rejimi yetkililerine göre İran ve Rojhelat’ta Coronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 249, vaka sayısı ise 129 bin 341. Ancak özellikle Rojhelat alanında Coronavirüs karşı verilen mücadelede aktif bir şekilde yer alan sağlık uzmanları, İran rejim yetkililerinin açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını, gerçek rakamların neredeyse açıklananın iki katı olduğunu belirtiyorlar.

İran rejimi, Coronavirüs salgına yakalanan kişilerin gerçek sayısı ve yaşanan can kayıplarının kamuoyu tarafından öğrenilmemesi amacıyla basın ve sosyal medya alanlarında büyük bir sansür uyguluyor. Yetkin kurumu yetkililerinin vaka ve can kayıplarıyla ilgili açıklamalar yapmalarına karşı da yoğun bir baskı uygulayan İran rejiminin bu baskılarına rağmen istisna da olsa bazı sağlık uzmanları, yerel düzeyde gerçek sayılarla ilgili açıklamalar yapma cesareti gösterebiliyor.